Puerto Rico vil bli delstat i USA

Guvernør Ricardo Rossello hilste på folket før han avga stemme i den femte folkeavstemningen om Puerto Ricos fremtidige status. Foto: Carlos Giusti / AP / NTB scanpix
Guvernør Ricardo Rossello hilste på folket før han avga stemme i den femte folkeavstemningen om Puerto Ricos fremtidige status. Foto: Carlos Giusti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemningen i Puerto Rico endte med et gedigent ja til at den karibiske øygruppen bør bli en delstat i USA. Men valgdeltakelsen var på bare 23 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndagens folkeavstemning er kun rådgivende, men Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello mener at resultatet sender et tydelig signal til Kongressen i Washington om at det amerikanske territoriet ønsker å bli USAs 51. delstat.

Mange stiller imidlertid spørsmål ved avstemningens legitimitet ettersom den ble boikottet av tre partier, deriblant det største opposisjonspartiet, og et stort flertall av velgerne valgte å bli hjemme.

Valgdeltakelsen var den laveste i Puerto Rico siden 1967.

Kongressen avgjør

Det er uansett USAs folkevalgte som bestemmer hvorvidt øygruppen skal endre status, og ifølge eksperter er det lite trolig at de vil godta resultatet i folkeavstemningen.

Dessuten er den republikansk-dominerte Kongressen neppe positivt innstilt til å la øygruppen bli en delstat, ettersom et stort flertall av befolkningen vanligvis sympatiserer med Demokratene. Hvis Puerto Rico får status som delstat, vil innbyggerne også få stemmerett i presidentvalget, noe de ikke har i dag. I tillegg vil Puerto Ricos medlemmer i Kongressen få samme fullmakter som andre folkevalgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Femte avstemning

Av dem som deltok i folkeavstemningen, ønsket 97,2 prosent at Puerto Rico blir en delstat i USA, 1,5 prosent stemte for uavhengighet, og 1,3 prosent ønsket ingen forandring.

Puertoricanerne har stemt over sin egen status fire ganger tidligere. Sist gang var i 2012. Da stemte drøyt 61 prosent for å gjøre territoriet til USAs 51. delstat. Den avstemningen førte ikke til noen endring.

– Kolonialisme er ikke et alternativ for Puerto Rico. Det er et spørsmål om borgerrettigheter. På et tidspunkt må USA svare på kravet fra 3,5 millioner innbyggere som ønsker fullstendig demokrati, har Rossello uttalt.