Meny

Trump villig til å vitne under ed om Comey-samtalene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump sier han er villig til å vitne under ed om innholdet i de omstridte samtalene med tidligere FBI-sjef James Comey.

Trump vs. Comey

* Oktober 2016: Representanter for USAs etterretningstjenester sier Russland står bak hacking og spredning av falsk informasjon for å forstyrre presidentvalget.

* November 2016: Trump vinner valget. FBI-direktør James Comey har like før gjenopptatt – og lagt ned – granskingen av Demokratenes kandidat Hillary Clintons eposthåndtering.

* Desember 2016: Demokratene anklager Comey for å ha holdt unna informasjon om Russlands innblanding i valget for å hjelpe Trump.

* Januar 2017: Comey og andre høytstående sjefer i etterretningstjenesten informerer Trump om at president Vladimir Putin står bak Russlands innblanding i valget. Trump ber Comey forbli i stillingen.

* Februar 2017: FBI avviser en forespørsel fra Det hvite hus om å motbevise medieoppslag i New York Times om kontakt mellom Trumps valgkamp og russisk etterretningstjeneste.

* Februar 2017: Trump raser over presseoppslag om FBI og Russland. Han tvitrer at FBI ikke er i stand til å stoppe lekkasjer som skader regjeringen.

* Mars 2017: Comey ber justisdepartementet dementere påstander fra presidenten om at Barack Obama har avlyttet Trump. Comey bekrefter for første gang at FBI etterforsker Russlands innblanding i valget, og dermed også forbindelser mellom Trump-kampanjen og den russiske regjeringen.

* Mai 2017: Trump gir Comey sparken 9. mai. I et intervju med NBC. 11. mai kaller Trump Comey «skrythals» og «blære». Han sier «Jeg ville ha gitt ham sparken uavhengig av anbefalingen» fra visejustisministeren om å avsette Comey.

* 12. mai 2017: Trump tvitrer at Comey «bør krysse fingrene for at det ikke finnes noen opptak av våre samtaler, før han begynner å lekke til pressen».

* 8. juni 2017: Comey anklager Trump for løgn i en åpen høring i Senatets etterretningskomité. Trump mener det er Comey som lyver når han påstår presidenten ba ham være lojal og stanse en etterforskning av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Kilde: NTB

Trump bestrider påstandene fra Comey, som torsdag selv vitnet under ed i en høring i Senatets etterretningskomité.

Trump fastholder at vitnemålet fra Comey renvasker presidenten for anklagene om at han forsøkte å hindre etterforskningen av daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Comey sa i høringen at Trump ba FBI-sjefen om lojalitet og om å stanse granskingen av Flynn.

Det avviser Trump. På spørsmål fra pressen i Washington fredag om han vil være villig til å vitne om samtalene med Comey, svarer presidenten:

– Ett hundre prosent.

Lydopptak

Da presidenten fredag møtte pressen i Washington for første gang på flere uker, var det sammen med Romanias president Klaus Iohannis. Men flere journalister var naturlig nok mest opptatt av å stille spørsmål om den tidligere FBI-sjefens knusende kritikk av Trump i en høring i Senatets etterretningskomité torsdag.

På spørsmål om det finnes lydopptak av samtalene med Comey, slik Trump tidligere har antydet på Twitter, sier han at han skal si mer om saken i nær framtid.

– Dere vil bli skuffet, tilføyde Trump.

Faktasjekk

Han gjentok også at han mener Comeys vitnemål renvasker ham for anklagene. Nyhetsbyrået AP påpeker i en faktasjekk at det ikke stemmer, ettersom Comey henviste til spesialetterforsker Robert Mueller da han fikk spørsmål om presidenten forsøkte å hindre en etterforskning.

Comey sa at FBI-etterforskningen av mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkampstab ikke omfattet Trump selv. Men FBI-etterforskningen fortsetter, det samme gjør Muellers og Kongressens granskinger.

Det har vakt stor oppsikt at Comey under høringen anklaget Trump for å lyve, og at han innrømmet at tilliten til presidenten var så lav at han tidlig begynte å skrive nitide referater fra møtene deres.

Tre timer

Under den nesten tre timer lange høringen torsdag kom Comey med den ene avsløringen etter den andre og tegnet et bilde av en president som ikke er til å stole på, og som ville bli kvitt ham i et forsøk på å påvirke FBIs Russland-etterforskning.

Comey innrømmet samtidig at han via en venn lekket opplysninger om samtalene i et forsøk på å presse fram utnevnelsen av en spesialetterforsker til å granske russisk innblanding i høstens valg. Det skjedde få dager etter at Trump ga ham sparken som FBI-sjef 9. mai.

«Comey lekker»

Han fortalte også at han ble målløs da Trump under et møte ba ham om å være lojal, noe som i så fall er et brudd på maktfordelingsprinsippet.

Trump har svart med å selv antyde at Comey er en løgner.

«Til tross for så mange falske uttalelser og løgner, total og fullstendig oppreisning ... og WOW, Comey lekker», skrev Trump grytidlig fredag morgen.

Samtidig har Trumps private advokat Marc Kasowitz uttalt at Comey bør etterforskes for lekkasjer.

Les også: Donald Trump sier USA er absolutt forpliktet til NATO-paktens artikkel 5

Populært