Meny

Donald Trump sier USA er absolutt forpliktet til NATO-paktens artikkel 5

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5, som sier et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

NATOs artikkel 5

* Forsvarsalliansen NATO er bygd opp på grunnlag av Atlanterhavspakten fra 1949.

* Artikkel 5 i pakten sier at et væpnet angrep mot ett eller flere av medlemsstatene i Europa eller Nord-Amerika er et angrep mot alle. Hvis et slikt angrep finner sted, vil den enkelte medlemsstat selv ta stilling til med hvilke midler angrepet skal besvares.

* Artikkelen er gjort gjeldende én gang, i forbindelse med terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Kilde: NTB

Det er første gang Trump i klare ordelag har bekreftet at USA står ved artikkel 5 i NATO-pakten. Det skjedde fredag under en felles pressekonferanse med Romanias president Klaus Iohannis i rosehagen utenfor Det hvite hus fredag.

Spørsmålet fra en journalist var om Trump ville stått ved artikkel 5 hvis et annet NATO-land angripes.

– Jeg forplikter USA til artikkel 5. Og vi er helt klart der for å beskytte. Det er en av grunnene til at jeg vil at folk skal sikre at vi har veldig, veldig sterk styrke ved å betale de pengene som må til for å ha en slik styrke. Men ja, absolutt, jeg ville vært forpliktet til artikkel 5, svarte Trump.

Det skapte stor usikkerhet blant allierte da Trump unnlot å forplikte seg til kollektivt forsvar i forbindelse med NATO-toppmøtet i mai.

Kalte NATO avleggs

USAs president nevnte ikke artikkel 5 under besøkene i Europa i slutten av mai. I stedet gikk Trump løs på sine allierte for ikke å bidra nok til NATOs styrker.

Ifølge Politico hadde Trumps forsvars- og sikkerhetsrådgivere lagt inn en klar omfavnelse av den kollektive forsvarspakten i presidentens talemanus. Men Trump strøk setningen rett før han skulle på talerstolen, ifølge det amerikanske nettstedet.

Like før han ble tatt i ed 20. januar, skapte Trump sjokkbølger i forsvarsalliansen da han kalte NATO for avleggs.

Merkel-kritikk

Trumps møter i Europa var preget av konflikter mellom Trump og USAs vestlige allierte, og Tysklands statsminister Angela Merkel vakte oppsikt med dårlig skjult kritikk av presidenten.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel.

NATO-paktens artikkel 5 har vært kjernen av forsvarsalliansens styrke siden den ble opprettet i 1949. Den har bare blitt utløst én gang, da de allierte kom USA til unnsetning etter terrorangrepene 11. september 2001.

Populært