Mange sivile drept da soldater sloss om mat i Somalia

En somalisk politimann holder vakt ved en flyktningleir i Baidoa i Somalia 25. mars. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix
En somalisk politimann holder vakt ved en flyktningleir i Baidoa i Somalia 25. mars. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 14 mennesker, de fleste av dem sivile, ble drept i kamper mellom soldater som kjempet om mat ment for den sultende befolkningen i Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodbadet fant sted fredag i byen Baidoa sørvest i landet, dit titalls tusen mennesker har flyktet i håp om å få hjelp under tørken.

Kampene brøt ut på et utleveringssenter for sultrammede, mellom soldater som prøvde å stjele matsekker og soldater som prøvde å stoppe dem, ifølge politisjef Isaq Hassan i Baidoa.

Minst 20 mennesker ble såret, og tilstanden for noen av dem er kritisk, opplyser sykepleier Mohamed Ahmed ved byens sentralsykehus.

FN tryglet i vår verdenssamfunnet om totalt 37,5 milliarder kroner i nødhjelp for å hindre katastrofal hungersnød i Somalia, Nigeria, Sør-Sudan og Jemen. Sammen utgjør de fire landene den verste humanitære katastrofen på over 70 år, ifølge FN.

Skjeletter

Titalls tusen mennesker har flyktet til Baidoa og andre somaliske byer på jakt etter mat og annen hjelp, og lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner er under massivt press.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvert eneste menneske vi har sett, har en personlig historie om enorm lidelse. Det finnes ingen måte å beskrive det på, sa en synlig sjokkert António Guterres da han besøkte Baidoa i mars.

Der fikk FNs generalsekretær se menn, kvinner og barn som nærmest var redusert til skjeletter på en sykestue for koleraofre.

680.000 på flukt

Baidoa huser over 142.000 registrerte internflyktninger, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjons tall fra midten av mai. De aller fleste fordrevne i Baidoa er barn og tenåringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6,2 millioner innbyggere i Somalia har nå utilstrekkelig tilgang på mat, ifølge FN. I mai la UNICEF fram anslag som viser at antall akutt underernærte barn i Somalia nå har nådd 1,4 millioner. 275.000 av dem kategoriseres som livstruende tilfeller.

– For å redde familiene sine fra å sulte i hjel, har allerede 680.000 mennesker forlatt hjemmene sine på leting etter vann og mat, og noen har også flyktet over landegrensene, sa Flyktninghjelpens landdirektør Victor Moses forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Shabaab

Tørkerammede familier er ofte nødt til å forlate hjemmene sine for å nå fram til hjelpeorganisasjoner som ikke kan operere i al-Shabaab-kontrollerte områder.

Den al-Qaida-støttede ekstremistgruppa drepte i fjor anslagsvis 4.200 mennesker, flere enn noen annen væpnet islamistgruppe i Afrika.

I 2011 døde 260.000 mennesker, halvparten av dem barn, av matmangel i Somalia. Etter to sesonger med lite regn er landet nå rammet av den verste tørken på 20 år.