Meny

Chelsea Manning etter løslatelsen: – Ingen ba meg om å gjøre dette

Chelsea Manning sier at hun lekket dokumentene fordi hun ønsket en offentlig debatt. Hun understreker at hun ikke trodde at det ville true den nasjonale sikkerheten. Foto: Tim Travers Hawkins / AP/NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt første intervju etter å sluppet ut fra amerikansk militærfengsel, forteller Chelsea Manning at hun lekket dokumentene for å skape offentlig debatt. 

Manning ble dømt til 35 års fengsel for å ha overført over 700.000 dokumenter til WikiLeaks. De hemmeligstemplede dokumentene inneholdt opplysninger om USAs krigføring i Afghanistan og Irak. Blant annet ble det lekket et opptak av et amerikansk militærhelikopter som gjennomfører et angrep i Bagdad, hvor flere sivile ble drept og såret, blant dem to journalister.

Berørt

Etter at Barack Obama benådet Manning 17. januar, slapp hun ut fra militærfengselet etter sju år, 17. mai i år. I sitt første intervju etter løslatelsen forteller Manning hvorfor hun valgte å dele informasjonen på varslingsnettstedet. Hun begrunner det med at hun ble berørt av informasjonen hun fikk på slagmarken i Irak og Afghanistan, samt av rapporter om sivile dødsfall.

– Å få all den informasjonen om død, ødeleggelse, kaos ... til slutt stoppet jeg å bare se på statistikk og informasjon, og jeg begynte å se menneskene, forteller hun til ABC News.

Manning sier at hun lekket dokumentene fordi hun ønsket en offentlig debatt. Hun understreker at hun ikke trodde at det ville true den nasjonale sikkerheten.

– Kanalene virker ikke

På spørsmål om hvorfor hun, som analytiker på lavt nivå, ikke løfter bekymringene gjennom systemet, svarte hun at kanalene er der, men at de ikke virker.

– Jeg har akseptert mitt ansvar. Ingen ba meg om å gjøre dette, ingen påvirket meg til å gjøre dette, svarte hun da hun ble spurt om hun skyldte det amerikanske folk en unnskyldning.

Manning var tidligere kjent som Bradley Manning, men har i løpet av tiden i fengsel skiftet kjønn til kvinne og tatt navnet Chelsea Manning.

Les også:  Obama benåder Chelsea Manning

Populært