Meny

Nynazister tiltalt for bombeangrep i Göteborg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre menn med bånd til en nynazistisk gruppe er tiltalt i forbindelse med flere bombeangrep i Göteborg.

Svensk påtalemyndighet tok fredag ut tiltale mot de tre mennene. De ble tidligere i år pågrepet i forbindelse med flere bombeangrep i den svenske vestkystbyen, blant annet ved asylmottak.

– Vår oppfatning er at samtlige tre er eller tidligere har vært medlemmer av Nordiska motståndsrörelsen, sa det svenske sikkerhetspolitiet Säpos pressesjef Mats Ljungqvist etter pågripelsene.

To av de tre, en mann i 50-årsalderen og en mann i 20-årsalderen, er tiltalt for drapsforsøk. Dette tiltalepunktet henger sammen med at en ansatt ble alvorlig såret da en bombe 5. januar eksploderte utenfor et asylmottak i Göteborg.

To av de tre tiltalte fikk ifølge påtaleansvarlig Mats Ljungqvist like før angrepet militærtrening i Russland.

– Vi har arbeidet bredt og målrettet. Det handler om svært alvorlige lovbrudd. Vår påstand er at handlingene er politisk motivert og at målet for angrepene er på linje med slike mål som det svenske hvit makt-miljøet har interesse av å angripe, skriver Ljungvist i en pressemelding.

I november i fjor ble en bombe sprengt utenfor fagforeningen Syndikalisternas lokaler i Göteborg. Etter bomben mot asylmottaket i januar, ble det senere samme måned oppdaget en bombe på et flyktningmottak på en campingplass i byen. Bomben ble desarmert og ingen ble skadd.

De tre mistenktes forsvarere ønsker ikke å kommentere tiltalene. Alle nekter for å ha gjort noe ulovlig.

Rettssaken er ventet å starte 21. juni, og det er satt av fire dager til den.

Populært