FN har aldri satt makt bak kravene overfor Israel
Få, om noen, land i verden har brutt flere FN-resolusjoner enn Israel, men landet har likevel aldri blitt gjenstand for sanksjoner.
Allerede dagen etter at 180 israelske kampfly gikk til angrep på flybaser i Egypt og det som senere skulle bli kjent som seksdagerskrigen var et faktum, krevde FNs sikkerhetsråd øyeblikkelig stans i kamphandlingene.
Resolusjon 233 skulle bli den første i en rekke av svært mange FN-resolusjoner som Israel har nektet å etterkomme.
I november 1967 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 242, med krav om israelsk tilbaketrekning fra områdene de hadde erobret fra nabolandene.
Beskyttende hånd
Verdenssamfunnet med USA i spissen nøler vanligvis ikke med å vedta straffetiltak mot land som trosser Sikkerhetsrådets vilje, som Iran, Irak, Nord-Korea, Syria og Russland. Men ikke mot Israel.
– Forskjellsbehandlingen skyldes at USA holder sin hånd over Israel og nedlegger veto i FNs sikkerhetsråd så fort det foreslås tiltak som kan ha effekt, konstaterer førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSenest i desember vedtok Sikkerhetsrådet at Israels kolonisering av de okkuperte områdene, der det nå bor rundt 800.000 israelere i såkalte bosetninger, er ulovlig. Israel svarte med å vedta nye byggeprosjekter.
Aktuelt: Trump bryter valgløfte om å flytte ambassade til Jerusalem
– Makt er alt
– Da vi snakket om folkeretten og påpekte overfor israelerne at bosetningene var ulovlige, så lo de oss rett opp i ansiktet, forteller Diana Buttu, en av PLOs juridiske rådgivere under forhandlingene på 1990-tallet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Makt er alt, og dere har ingen, var svaret vi fikk, forteller hun.
– Israel er uten tvil blitt særbehandlet, helt siden staten ble opprettet i 1948, sier NRKs mangeårige korrespondent i Midtøsten, Odd Karsten Tveit.
– Gjentatte FN-vedtak er siden den gang ignorert uten at det har fått konsekvenser. Israel har også brutt egne løfter gitt til FN, uten at dette har ført til sanksjoner, sier Tveit, som har skrevet mange og tykke bøker om konflikten.
Artikkelen fortsetter under annonsenGule mener verden lukker øynene for de lidelser 50 år med okkupasjon har påført palestinerne.
– Palestinerne er ikke perfekte, er splittet og har et delvis korrupt lederskap, men det er Israel som er okkupanten som bryter folkeretten. Dette handler ikke om likeverdige parter i en konflikt, sier Gule.
Innsikt: Seks dager som endret Midtøsten
Rimelig okkupasjon
Lederen for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem, Hagai El-Ad, er langt på vei enig.
– For Israel har denne 50 år lange okkupasjonen vært rimelig, det har ikke kostet oss stort. Vi har militær kontroll over mennesker som ikke har noen rettigheter, vi bygger bosetninger der vi ønsker, vi bryter menneskerettighetene, FN-resolusjoner og internasjonale konvensjoner som det passer oss, uten at det får noen følger, sier El-Ad.
– I stedet for å spørre om hvorfor denne okkupasjonen fortsetter, kan man heller spørre hvorfor den ikke skulle fortsette, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Tyrkia og Iran gir militær og humanitær støtte til Qatar
Partisk diskriminering av Israel
Ambassaderåd Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo mener at Israel behandles urettferdig av FN.
– FN har en slående historie med partisk diskriminering av Israel. Det såkalte FNs menneskerettighetsråd har fordømt Israel rundt 70 ganger siden 2006, mer enn alle andre verdens land til sammen. Flertallet av FNs medlemsland er udemokratiske, og mange av dem undertrykkende og brutale diktaturer. Disse har en politisk interesse rettet mot Israel, fremfor en ekte interesse for menneskerettigheter, sier Poraz.
Sikkerhetsrådets Israel-resolusjoner:
* Under den såkalte seksdagerskrigen som startet 5. juni 1967, okkuperte Israel Vestbredden og Øst-Jerusalem, Gazastripen, Sinaihalvøya i Egypt og Golanhøydene i Syria
* Alt dagen etter at krigen brøt ut vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig resolusjon 233, som krevde øyeblikkelig stans i krigshandlingene.
* Flere tilsvarende resolusjoner fulgte de neste dagene.
* 22. november 1967 vedtok Sikkerhetsrådet enstemmig resolusjon 242, som krever israelsk tilbaketrekning fra områdene landet okkuperte under seksdagerskrigen.
* Flere senere FN-resolusjoner, blant dem 338 fra 1973, har med henvisning til 242 gjentatt kravet om full tilbaketrekning.
* 23. desember 2016 vedtok Sikkerhetsrådet resolusjon 2334 som slår fast at bosetningene Israel har etablert i de okkuperte områdene, som i dag huser rundt 800.000 israelere, er ulovlige.
* Sikkerhetsrådet har aldri vedtatt sanksjoner mot Israel, slik det gjøres mot andre land som nekter å etterleve FNs resolusjoner.
* USA har en rekke ganger hindret dette ved å benytte sin vetorett i Sikkerhetsrådet.