Meny

Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid, Macron alt på banen

USAs president Donald Trump tilbyr seg nå å mekle i Qatar-striden, dagen etter at han sa han står bak utfrysingen av landet, og kort tid etter at han snakket varmt om USAs forhold til Qatar. Bildet er fra et møte mellom Trump og emiren av Qatar 21. mai. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes president Emmanuel Macron hadde allerede meklet i et døgn, da USAs president Donald Trump tilbød seg å mekle mellom Qatar og nabolandene.

Den franske presidenten snakket med Qatar-emiren allerede tirsdag, så vel som den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan som støtter Qatar og kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan fra De arabiske emirater.

Trump ringte onsdag til emir sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani.

– Presidenten tilbød seg å hjelpe partene i å løse uenighetene seg imellom, om nødvendig ved å invitere til møte i Det hvite hus, heter det i en uttalelse fra Trumps kontor etter telefonsamtalen.

En talsperson for qatarske myndigheter sier Trump i samtalen «ga uttrykk for å stå klar til å finne en løsning på den diplomatiske krisen i Golfen, og han understreket sin iver etter å oppnå stabilitet i Golfen».

Les mer: Trump glad for at Qatar isoleres

Trump hevder å stå bak bruddet med Qatar

Macron på banen

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordret onsdag lederne av Saudi-Arabia, Iran og Qatar til å delta i dialog og få slutt på konflikten som har oppstått mellom Golfstaten og en rekke land i regionen.

Macron snakket også med Qatars emir, samt Saudi-Arabias konge Salman og Irans president, og oppfordret dem til dialog.

Han forsikret dem om han ønsker å opprettholde stabiliteten i regionen og fortsette kampen mot terrorisme og finansieringen av all terrorvirksomhet.

En talsmann for presidenten sa at Macron ville fortsette sine meklingsforsøk i de kommende dagene.

Les mer: Erna Solberg: – Verden trenger ikke nye konflikter i Midtøsten

Amerikansk flybase

Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Bahrain kunngjorde mandag at de kutter diplomatiske bånd til Qatar, i tillegg til å stenge fly-, sjø- og landforbindelser til Qatar. Qatarske innbyggere i de fire landene fikk to uker på seg til å dra hjem.

Flere land fulgte deretter opp med å kutte diplomatiske forbindelser til Qatar, blant dem Jemen, Maldivene, Mauritania, Mauritius og Jordan. Den ene av de tre libyske regjeringene gjorde det samme.

Landene mener Qatar støtter terrorisme, noe det lille emiratet selv benekter. Kuwait og Tyrkia har tilbudt seg å mekle.

USA har sin største flybase i Midtøsten nettopp i Qatar. Trump, som i forrige måned snakket varmt om å selge amerikanske våpen til Qatar og som viste til det langvarige vennskapelige forholdet mellom USA og Qatar, uttalte tirsdag at det er han som står bak utfrysingen av Qatar.

Populært