London-ordfører:– Ideologien de følger er pervers, den er giftig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Londons ordfører samler folk i byen for å minnes ofrene etter lørdagens terror, men kritiseres av USAs president for måten han har håndtert angrepet på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Londonere og besøkende i byen samlet seg mandag kveld til minnestund for ofrene etter lørdagens terrorangrep på London Bridge og Borough Market. Minnestunden skulle avholdes i Potters Fields Park, langs Themsens bredder, klokken 18 lokal tid. Tjue minutter senere skulle det markeres ett minutts stillhet for de sju drepte.

Aktuelt: Politiet navngir to London-terrorister

London-ordfører Sadiq Khan ba folk om å delta for å vise sin solidaritet. Høytstående representanter fra London-politiet, ambulansetjenesten, brannvesenet og ledere fra religiøse samfunn var ventet å være til stede, skriver Evening Standard.

– Ved å stå sammen som en by, vil vi sende et signal til hele verden: London-boere vil aldri la seg kue av terror, sier Khan.

Les også: Trump med nytt angrep på Londons ordfører

– Pervers ideologi

Khan, som er Londons første muslimske ordfører, sier at han ergres over at angriperne forsøker å rettferdiggjøre terroren gjennom en «pervers ideologi» bygget på islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideologien de følger er pervers, den er giftig, og den har ingen plass i islam. Jeg fordømmer dette terrorangrepet, men også den giftige ideologien disse mennene og andre følger, sier Khan.

Khan har jobbet for å berolige byens innbyggere i timene etter at de ble rammet av det tredje angrepet på britisk jord på like mange måneder. Hans anstrengelser er imidlertid kritisert av USAs president Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke grunn til å bekymre seg over økt politinærvær i dagene som kommer, sa London-ordføreren.

– Minst 7 er drept og 48 såret i terrorangrep og Londons ordfører sier det ikke er grunn til å være bekymret!, tvitret Trump søndag. I en uttalelse fra Khans kontor søndag het det at «Londons ordfører har viktigere ting å gjøre enn å svare på Trumps feilinformerte tweet som med hensikt tar hans (Khans, red.anm.) oppfordringer til London-boerne ut av sammenheng».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag langet Trump nok en gang ut mot Khan på Twitter.

– Patetisk unnskyldning av London-ordfører Sadiq Khan som måtte tenke raskt etter sin «ingen grunn til å være bekymret»-uttalelse.

Les også: Flere pågripelser etter London-terror

May i motvind

Storbritannias statsminister Theresa May er ikke enig i Trumps kritikk av Khan.

– Jeg mener Sadiq Khan gjør en god jobb og det er feil å si noe annet, sa under et valgkamparrangement mandag.

May er i oppløpet på valgkampen i forkant av torsdagens valg i Storbritannia. Hun kommer til å slite med å få absolutt flertall i parlamentet, ifølge en meningsmåling utført av YouGov for The Guardian mellom 2. og 4. juni. Målingen viste at Mays konservative parti ligger an til å få 45 prosent av stemmene, mot Labours 34 prosent. Dermed vil det konservative partiet vinne 305 plasser i parlamentet, 21 færre enn de trenger for absolutt flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte viser det seg at oppskakende hendelser øker støtten til sittende regjeringer, men statsvitere mener at det ikke ser ut til at May kan regne med en slik medvind etter lørdagens terror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tegn til at Manchester-angrepet gjorde noen utslag på meningsmålingene, så derfor er det lite trolig at London-angrepet kommer til å ha noen effekt, sier John Curtice, professor i statsvitenskap ved universitetet i Stratchclyde, til nyhetsbyrået TT.

Les også: May forsvarer London-ordfører etter Trump-angrep

To gjerningsmenn identifisert

Identiteten til to av de tre antatte gjerningsmennene ble mandag kveld offentliggjort. Den ene er navngitt som 27 år gamle Khuram Shazad Butt, en britisk statsborger født i Pakistan. Den andre er identifisert som 30 år gamle Rachid Redouane, en marokkansk og libysk statsborger.

Begge skal ha hatt bakgrunn fra Barking i Øst-London. Den tredje antatte gjerningsmannens identitet er ennå ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For øyeblikket ser det ut til at vi står overfor en trussel som særlig utgjøres av folk som oppholder seg innenfor våre grenser, sier Dick.

Sju personer ble drept og minst 48 personer såret da tre menn kjøre en varebil inn i en folkemengde på London Bridge, for så å angripe folk med kniv ved Borough Market. Tilstanden er fortsatt kritisk for 21.

Elleve personer ble pågrepet i London-bydelen Barking søndag. Mandag aksjonerte politiet mot ytterligere to adresser.