Meny

Minst 20 drept i eksplosjoner under begravelse i Kabul

Minst 20 mennesker ble lørdag drept i eksplosjoner under begravelsen til en av de fire som ble drept i sammenstøt med politiet under fredagens demonstrasjon i Kabul (bildet). Foto: Massoud Hossaini / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 20 mennesker er drept i tre eksplosjoner under begravelsen til en av dem som ble drept i sammenstøt med politiet i Kabul fredag, opplyser politikilder. 

– Vi vet ennå ikke om det var selvmordsbombere eller om sprengladningene var skjult der på forhånd, sier en politikilde som ønsker å være anonym.

Eksplosjonene fant sted under begravelsen til Mohammad Salem Izedyar, som var blant de tre som ble drept da politiet åpnet ild mot demonstranter fredag.

Foruten de 20 som er bekreftet drept, er 87 såret i eksplosjonene, opplyser en talsmann for det afghanske helsedepartementet, Wahidullah Majroh. Tilstanden til flere av dem skal være kritisk.

Statsministeren

Salem Izedyar, var sønn av visepresidenten i det afghanske overhuset, og flere høytstående politikere var til stede under lørdagens begravelse, blant dem statsminister Abdullah Abdullah og utenriksminister Salahuddin Rabbani.

Les også: SV ber Brende svare om asylreturer til Kabul

Abdullah skriver på Twitter at han slapp uskadd fra dramaet, og det samme gjør Rabbani på Facebook.

– Ville terrorister gjorde begravelsesseremonien til broren vår, martyren Salem Izedyar, til en ny dødsmark, skriver Tabbani.

Store demonstrasjoner

Over 1.000 demonstranter protesterte fredag mot manglende sikkerhet i den afghanske hovedstaden, men ble møtt med væpnet politi da de nærmet seg presidentpalasset.

Demonstrantene ropte slagord mot Abudullah og president Ashraf Ghani og mange av dem overnattet natt til lørdag utendørs. Afghansk politi holdt dem imidlertid under nøye oppsikt for å hindre en gjentakelse av fredagens sammenstøt.

Les også: – Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

Bakgrunnen for demonstrasjonen var onsdagens terroraksjon i det samme området, der minst 90 mennesker ble drept og nærmere 500 ble såret.

Haqqani-nettverket

Taliban kunngjorde raskt at det ikke var de som sto bak onsdagens bombe, og afghansk etterretning har rettet en anklagende pekefinger mot det såkalte Haqqani-nettverket og pakistansk etterretning.

Les også: – En av de verste bombene som er blitt brukt i Kabul

Haqqani-nettverket ledes av Jalaluddin Haqqani og sønnen Sirajuddin Haqqani. Faren er veteran fra den USA-støttede kampen mot den sovjetiske invasjonen i Afghanistan på 1980-tallet. Han har også bånd til den pakistanske etterretningstjenesten ISI. Sønnen har overtatt den daglige ledelsen av gruppen.

Gruppen, som har tette bånd til Taliban, gis ansvar for å ha introdusert selvmordsbombinger i Afghanistan og skal ha stått bak angrepet mot Serena Hotel i Kabul i 2008 der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Populært