Nidvise om May topper britiske lister

«Hun er en løgner, løgner» synger Captain Ska om statsminister Theresa May. Låta topper flere lister i Storbritannia en uke etter lansering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestsangen «Liar Liar» boblet raskt på engelske hitlister få dager etter at den ble lansert fredag forrige uke, og bare én uke før valget i Storbritannia.

Bandet Captain Ska (se video over) anklager Tory-statsminister Theresa May for løgn, og spotter hennes påstander om sterkt og stabilt lederskap. Torsdag 8. juni er det parlamentsvalg i Storbritannia etter at May i april overrasket landet med å skrive ut nyvalg.

Rett til værs

Britene går til valg 8. juni. Motiv fra Palace of Westminster i London, der parlamentet holder til. Arkivfoto: Scanpix/AP Photo/Matt Dunham
Britene går til valg 8. juni. Motiv fra Palace of Westminster i London, der parlamentet holder til. Arkivfoto: Scanpix/AP Photo/Matt Dunham

Liar Liar ble sluppet forrige fredag, og ligger allerede øverst på Amazon UKs liste over mest nedlastede sanger. Tirsdag toppet den iTunes britiske hitliste, skriver The Guardian.

Populariteten er oppsiktsvekkende også fordi sangen ikke spilles på britisk radio, på grunn av retningslinjer om upartiskhet under valgkampen.

Teksten handler blant annet om fattigdom i Storbritannia, nedskjæringer i helsevesenet, skoler og politi.

Frem til valget neste uke vil alle inntekter fra salget av Liar Liar gå til matbanker og en kampanje mot nedskjæringer. YouTube-videoen øverst i denne artikkelen er spilt av mer enn 1,5 millioner ganger siden lanseringen.

Låta ligger onsdag på plass nr. 7 på den «offisielle singel-lista» i Storbritannia, og det knytter seg en viss spenning til om den klatrer videre når listen oppdateres neste gang.

Bandet har flittig tatt ibruk sosiale medier for å spre sitt budskap:

Sangen inneholder klipp fra Mays taler, med koret «Hun er en løgner, løgner».

Les også: Partiledere hånte Mays fravær under partileder-debatt

«Folk er lei»

Statsminister Theresa May (øverst) og Labour-leder Jeremy Corbyn (nederst). Foto: Scanpix/AFP PHOTO.
Statsminister Theresa May (øverst) og Labour-leder Jeremy Corbyn (nederst). Foto: Scanpix/AFP PHOTO.

Sangen nevner ikke det største opposisjonspartiet Labour, men ender med tekstplakater som krever det konservative partiet ut ved valget: «8. June, Tories out».

«Sangens suksess viser at folk er lei av denne regjeringen av rike, for de rike. Vi er overveldet av støtten, og vårt budskap er at folk har makt til å endre samfunnet om vi handler sammen».

En tidligere versjon av låta, fra 2010, handlet om koalisjonsregjeringen og kom på 1. plass i den britiske reggae-listen, skriver Sky News.

En måling YouGov la fram onsdag, tyder på at de konservative kan miste 20 representanter og tape flertallet i Underhuset, mens Labour ligger an til å vinne 30 nye representanter, skriver NTB.

En rekke meningsmålinger de siste dagene viser at gapet mellom Labour og de konservative krymper, men de konservatives ledelse varierer med mellom 5 og 14 prosentpoeng.

Les også: Mot spennende britisk valginnspurt

Personvernpolicy