– Det er en sjokkstemning over byen

<p>En såret mann ligger på bakken etter den voldsomme eksplosjonen i Kabul hvor nærmere 100 mennesker ble drept og 450 ble såret.</p>
En såret mann ligger på bakken etter den voldsomme eksplosjonen i Kabul hvor nærmere 100 mennesker ble drept og 450 ble såret. Foto: Omar Sobhani / Reuters

– Flere av våre ansatte har familiemedlemmer som er såret. Det opplevdes som et jordskjelv, sier norske Terje Watterdal som er i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet i Afghanistans hovedstad skjedde i ambassadestrøket i byen, som er regnet som et av de sikreste områdene i byen. En kraftig bombe skjult i en lastebil eksploderte i morgentimene mens innbyggerne var på vei til jobb og skole.

Da Dagsavisen gikk i trykken i går, var minst 90 bekreftet drept og 400 såret av eksplosjonen. Bomben var så kraftig at vinduer ble blåst ut én kilometer unna, og flere titall biler ble ødelagt.

– Vi befinner oss cirka en kilometer unna der bomben gikk av, og det opplevdes som et jordskjelv, forteller Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistan-komiteen.

Les også: Kabuls ambassadestrøk rystet av terror

Mange sivile rammet

En såret mann får behandling på sykehus etter terrorangrepet i Kabul. Foto: Shah Marai / AFP
En såret mann får behandling på sykehus etter terrorangrepet i Kabul. Foto: Shah Marai / AFP

Selv om eksplosjoner og selvmordsbomber er vanlige i det konfliktherjede landet, er gårsdagens angrep spesielt i den forstand at det er så stort, sier forsker og Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens institutt.

– Det skiller seg ut i mengden sprengstoff de har fått inn i et område med store sikkerhetstiltak. Også tidspunktet på dagen er spesielt, sier Strand.

Han viser til at de fleste angrep tidligere har vært rettet mot militære mål.

– Nå kom det på et tidspunkt der de fleste var på vei til jobb eller skole, og med mye trafikkaos, sier han.

Selv om angrepet fant sted i ambassadeområdet i byen, og like i nærheten av den tyske ambassaden, var det ikke nødvendigvis ambassader som var målet, sier forskeren.

Les også: Afghanistan: - Minst 94 IS-krigere drept av «alle bombers mor»

Tyskere såret

Flere utenlandske borgere er rammet av angrepet. Selv om den norske ambassaden ligger like i nærheten, i området som kalles Wazir Akbar Khan, skal ingen nordmenn være berørt av angrepet. Hvert fall ikke så vidt det norske Utenriksdepartementet hadde fått informasjon om i går.

Ansatte ved den tyske ambassaden skal ha blitt såret. Det samme skal flere BBC-journalister, og en lokalt ansatt sjåfør som jobbet for BBC-teamet skal ha blitt drept.

Les også: Australia sender 30 militære rådgivere til Afghanistan

Verst for sivile

Eksplosjonen har likevel gått verst ut mot sivilbefolkningen. Blant dem som er rammet er også barn.

– Jeg tror det er en av de verste bombene som er blitt brukt i Kabul. Det var den verste lyden og den verste følelsen jeg har opplevd i livet mitt. Det har vært en forferdelig morgen, sier Omaid Sharifi (30) på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Tallene på antall drepte i angrepet tyder også på det. Da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul i juli i fjor, i et IS-organisert angrep, var det det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001. Til sammenligning skal like mange ha blitt drept i dette angrepet, og et hundretalls flere ha blitt såret.

Det er enda ikke kjent hva som er målet for dette angrepet. Taliban avviser onsdag gjennom en talsperson at de sto bak.

Les også: Advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan

Påvirker felt

Også Afghanistan-komiteen har ansatte som er blitt berørt av angrepet, i form av skadde familiemedlemmer, opplyser Watterdal i Afghanistans-komiteen.

Rundt 60 av organisasjonens 315 ansatte i Afghanistan jobber ved kontoret i Kabul. De løp alle til et tilfluktsrom da bomben gikk av.

– Trykkbølgen fra eksplosjonen kom før vi hørte lyden. Den var så sterk at den blåste en svær vifte ute fra garasjen og inn i datarommet vårt, forteller Watterdal, som kan melde om at ingen av deres ansatte ble skadet.

Organisasjonen blir like fullt sterkt preget av slike angrep.

– Dette påvirker hvordan vi jobber ute i felt. Vi jobber i elleve provinser og mange av dem er veldig utrygge, sier landdirektøren.

Han sier de selv opplever å bli respektert av de ulike grupperingene i landet, og har aldri opplevd å bli angrepet selv.

– Men vi opplever å komme i nærheten av situasjoner der andre blir angrepet, sier Watterdal.

Les også: Gutta vi glemte

Urolig for sivile

Krateret etter terrorbombingen i Kabuls ambassadestrøk. Foto: Rahmat Gul / AP
Krateret etter terrorbombingen i Kabuls ambassadestrøk. Foto: Rahmat Gul / AP

Nettopp situasjonen for ansatte som jobber i frivillige og humanitære organisasjoner i landet, er det som bør vekke mest bekymring etter et slikt angrep, sier forsker Strand ved Christian Michelsens institutt.

– Angrepet vil ikke få så stor betydning for den norske tilstedeværelsen i Afghanistan. Det er relativt høyt sikkerhetsnivå på den norske ambassaden, og konsekvensene blir nok stort sett mindre bevegelighet for dem. Jeg er mer urolig for de sivile organisasjonene, sier Strand.

Han viser til at ansatte i disse organisasjonene er avhengig av å bevege seg mye mer rundt, både i hovedstaden Kabul og i andre områder av landet for å få gjort arbeidet sitt.

– Røde Kors-bevegelsen fikk nylig flere ansatte drept i et angrep. Og i tillegg til faren for å havne i nærheten av eksplosjoner, kommer den generelle lovløsheten. Det er mange som kidnapper utenlandske hjelpearbeidere og tar betalt, sier han.

– Kabul er det mest usikre området

– Kan dette også få betydning for hvorvidt Norge regner Afghanistan som et trygt land å returnere asylsøkere til?

– Det som er interessant nå er at statistikken viser at Kabul er det mest usikre området i landet, samtidig som det er der flest blir sendt tilbake til. Det har blitt verre år for år, og sivile tap er i dag større i Kabul enn i kampområdene, sier Strand.

Tyske myndigheter valgte i går å stanse deportasjonen av afghanske asylsøkere som følge av terrorangrepet i Kabul. De begrunner det imidlertid ikke med endret politikk, men at den tyske ambassaden i Kabul har «viktigere ting å gjøre enn å ta imot avviste asylsøkere de neste dagene».

Les også: USA vurderer ny opptrapping i Afghanistan

Verre enn i fjor

Watterdal i Kabul bekrefter at situasjonen har tilspisset seg i hovedstaden:

– Det går fra vondt til verre. Store deler av landet er under kontroll av ulike opposisjonsgrupper. Sikkerheten er verre i år enn det var den i fjor, og i fjor var det igjen verre enn året før. Det er en veldig usikker situasjon, sier landdirektøren.

– Gjør dere vurderinger på om dere skal fortsette å være i Kabul?

– Vi kommer til å være her, men det er klart vi gjør kontinuerlige vurderinger, svarer han.

– Blir dere redde av måten situasjonen i landet har utviklet seg på?

– Når det skjer så mye hele tida, blir man litt hardfør og legger det bak seg fort som en slags beskyttelsesmekanisme. Men i dag merket jeg veldig på våre folk at de var redde. Likevel, til tross for det er det en stor uro internt i organisasjonen, er vi opptatt av å holde fast ved at det det arbeidet vi gjør er viktig og at vi ikke må gi opp. Vi må jobbe for fred og utvikling. Hvis ikke er det de som vinner.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Angrep i Kabul det siste året

31. mai 2017: Minst 90 mennesker ble drept og over 400 såret av en bilbombe i Kabuls ambassadestrøk, like ved den tyske ambassaden.

8. mars: Et selvmordsangrep fulgt av et militært angrep mot Afghanistans største militære sykehus tar livet av minst 30 personer og såret over 50. IS hevder at de står bak.

1. mars: Minst 16 personer ble drept og minst 38 såret i to angrep ved Kabuls militærskole vest i byen og foran hovedkvarteret til den afghanske etterretningstjenesten øst i byen.

7. februar: Minst 19 personer ble drept og over 40 såret i et angrep ved høyesteretts bygning i sentrum av Kabul.

10. januar: Minst 38 mennesker drept i et dobbelt bombeangrep nær nasjonalforsamlingen. Taliban-bevegelsen har påtatt seg ansvaret.

22. desember 2016: Sju personer, deriblant to barn, ble drept da Taliban-opprørere stormet huset til en parlamentariker i Kabul.

21. november: Minst 30 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul. IS har tatt på seg ansvaret.

11. oktober: Minst 14 ble drept i et selvmordsangrep mot den største sjiamuslimske helligdommen i Kabul. IS tok på seg ansvaret.

25. august: 13 mennesker ble drept og 34 såret i et angrep mot American University i Kabul.

24. juli: Minst 80 mennesker ble drept og over 230 såret da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul. IS tok på seg ansvaret for det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001.

19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul. Taliban tok på seg ansvaret.

Kilde: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!
Siste nytt
23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!
Populært