Meny

– Det er en sjokkstemning over byen

En såret mann ligger på bakken etter den voldsomme eksplosjonen i Kabul hvor nærmere 100 mennesker ble drept og 450 ble såret. Foto: Omar Sobhani / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Flere av våre ansatte har familiemedlemmer som er såret. Det opplevdes som et jordskjelv, sier norske Terje Watterdal som er i Kabul.

Angrepet i Afghanistans hovedstad skjedde i ambassadestrøket i byen, som er regnet som et av de sikreste områdene i byen. En kraftig bombe skjult i en lastebil eksploderte i morgentimene mens innbyggerne var på vei til jobb og skole.

Da Dagsavisen gikk i trykken i går, var minst 90 bekreftet drept og 400 såret av eksplosjonen. Bomben var så kraftig at vinduer ble blåst ut én kilometer unna, og flere titall biler ble ødelagt.

– Vi befinner oss cirka en kilometer unna der bomben gikk av, og det opplevdes som et jordskjelv, forteller Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistan-komiteen.

Les også: Kabuls ambassadestrøk rystet av terror

Mange sivile rammet

En såret mann får behandling på sykehus etter terrorangrepet i Kabul. Foto: Shah Marai / AFP

Selv om eksplosjoner og selvmordsbomber er vanlige i det konfliktherjede landet, er gårsdagens angrep spesielt i den forstand at det er så stort, sier forsker og Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens institutt.

– Det skiller seg ut i mengden sprengstoff de har fått inn i et område med store sikkerhetstiltak. Også tidspunktet på dagen er spesielt, sier Strand.

Han viser til at de fleste angrep tidligere har vært rettet mot militære mål.

– Nå kom det på et tidspunkt der de fleste var på vei til jobb eller skole, og med mye trafikkaos, sier han.

Selv om angrepet fant sted i ambassadeområdet i byen, og like i nærheten av den tyske ambassaden, var det ikke nødvendigvis ambassader som var målet, sier forskeren.

Les også: Afghanistan: - Minst 94 IS-krigere drept av «alle bombers mor»

Tyskere såret

Flere utenlandske borgere er rammet av angrepet. Selv om den norske ambassaden ligger like i nærheten, i området som kalles Wazir Akbar Khan, skal ingen nordmenn være berørt av angrepet. Hvert fall ikke så vidt det norske Utenriksdepartementet hadde fått informasjon om i går.

Ansatte ved den tyske ambassaden skal ha blitt såret. Det samme skal flere BBC-journalister, og en lokalt ansatt sjåfør som jobbet for BBC-teamet skal ha blitt drept.

Les også: Australia sender 30 militære rådgivere til Afghanistan

Verst for sivile

Eksplosjonen har likevel gått verst ut mot sivilbefolkningen. Blant dem som er rammet er også barn.

– Jeg tror det er en av de verste bombene som er blitt brukt i Kabul. Det var den verste lyden og den verste følelsen jeg har opplevd i livet mitt. Det har vært en forferdelig morgen, sier Omaid Sharifi (30) på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Tallene på antall drepte i angrepet tyder også på det. Da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul i juli i fjor, i et IS-organisert angrep, var det det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001. Til sammenligning skal like mange ha blitt drept i dette angrepet, og et hundretalls flere ha blitt såret.

Det er enda ikke kjent hva som er målet for dette angrepet. Taliban avviser onsdag gjennom en talsperson at de sto bak.

Les også: Advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan

Påvirker felt

Også Afghanistan-komiteen har ansatte som er blitt berørt av angrepet, i form av skadde familiemedlemmer, opplyser Watterdal i Afghanistans-komiteen.

Rundt 60 av organisasjonens 315 ansatte i Afghanistan jobber ved kontoret i Kabul. De løp alle til et tilfluktsrom da bomben gikk av.

– Trykkbølgen fra eksplosjonen kom før vi hørte lyden. Den var så sterk at den blåste en svær vifte ute fra garasjen og inn i datarommet vårt, forteller Watterdal, som kan melde om at ingen av deres ansatte ble skadet.

Organisasjonen blir like fullt sterkt preget av slike angrep.

– Dette påvirker hvordan vi jobber ute i felt. Vi jobber i elleve provinser og mange av dem er veldig utrygge, sier landdirektøren.

Han sier de selv opplever å bli respektert av de ulike grupperingene i landet, og har aldri opplevd å bli angrepet selv.

– Men vi opplever å komme i nærheten av situasjoner der andre blir angrepet, sier Watterdal.

Les også: Gutta vi glemte

Urolig for sivile

Krateret etter terrorbombingen i Kabuls ambassadestrøk. Foto: Rahmat Gul / AP

Nettopp situasjonen for ansatte som jobber i frivillige og humanitære organisasjoner i landet, er det som bør vekke mest bekymring etter et slikt angrep, sier forsker Strand ved Christian Michelsens institutt.

– Angrepet vil ikke få så stor betydning for den norske tilstedeværelsen i Afghanistan. Det er relativt høyt sikkerhetsnivå på den norske ambassaden, og konsekvensene blir nok stort sett mindre bevegelighet for dem. Jeg er mer urolig for de sivile organisasjonene, sier Strand.

Han viser til at ansatte i disse organisasjonene er avhengig av å bevege seg mye mer rundt, både i hovedstaden Kabul og i andre områder av landet for å få gjort arbeidet sitt.

– Røde Kors-bevegelsen fikk nylig flere ansatte drept i et angrep. Og i tillegg til faren for å havne i nærheten av eksplosjoner, kommer den generelle lovløsheten. Det er mange som kidnapper utenlandske hjelpearbeidere og tar betalt, sier han.

– Kabul er det mest usikre området

– Kan dette også få betydning for hvorvidt Norge regner Afghanistan som et trygt land å returnere asylsøkere til?

– Det som er interessant nå er at statistikken viser at Kabul er det mest usikre området i landet, samtidig som det er der flest blir sendt tilbake til. Det har blitt verre år for år, og sivile tap er i dag større i Kabul enn i kampområdene, sier Strand.

Tyske myndigheter valgte i går å stanse deportasjonen av afghanske asylsøkere som følge av terrorangrepet i Kabul. De begrunner det imidlertid ikke med endret politikk, men at den tyske ambassaden i Kabul har «viktigere ting å gjøre enn å ta imot avviste asylsøkere de neste dagene».

Les også: USA vurderer ny opptrapping i Afghanistan

Verre enn i fjor

Watterdal i Kabul bekrefter at situasjonen har tilspisset seg i hovedstaden:

– Det går fra vondt til verre. Store deler av landet er under kontroll av ulike opposisjonsgrupper. Sikkerheten er verre i år enn det var den i fjor, og i fjor var det igjen verre enn året før. Det er en veldig usikker situasjon, sier landdirektøren.

– Gjør dere vurderinger på om dere skal fortsette å være i Kabul?

– Vi kommer til å være her, men det er klart vi gjør kontinuerlige vurderinger, svarer han.

– Blir dere redde av måten situasjonen i landet har utviklet seg på?

– Når det skjer så mye hele tida, blir man litt hardfør og legger det bak seg fort som en slags beskyttelsesmekanisme. Men i dag merket jeg veldig på våre folk at de var redde. Likevel, til tross for det er det en stor uro internt i organisasjonen, er vi opptatt av å holde fast ved at det det arbeidet vi gjør er viktig og at vi ikke må gi opp. Vi må jobbe for fred og utvikling. Hvis ikke er det de som vinner.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Angrep i Kabul det siste året

31. mai 2017: Minst 90 mennesker ble drept og over 400 såret av en bilbombe i Kabuls ambassadestrøk, like ved den tyske ambassaden.

8. mars: Et selvmordsangrep fulgt av et militært angrep mot Afghanistans største militære sykehus tar livet av minst 30 personer og såret over 50. IS hevder at de står bak.

1. mars: Minst 16 personer ble drept og minst 38 såret i to angrep ved Kabuls militærskole vest i byen og foran hovedkvarteret til den afghanske etterretningstjenesten øst i byen.

7. februar: Minst 19 personer ble drept og over 40 såret i et angrep ved høyesteretts bygning i sentrum av Kabul.

10. januar: Minst 38 mennesker drept i et dobbelt bombeangrep nær nasjonalforsamlingen. Taliban-bevegelsen har påtatt seg ansvaret.

22. desember 2016: Sju personer, deriblant to barn, ble drept da Taliban-opprørere stormet huset til en parlamentariker i Kabul.

21. november: Minst 30 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul. IS har tatt på seg ansvaret.

11. oktober: Minst 14 ble drept i et selvmordsangrep mot den største sjiamuslimske helligdommen i Kabul. IS tok på seg ansvaret.

25. august: 13 mennesker ble drept og 34 såret i et angrep mot American University i Kabul.

24. juli: Minst 80 mennesker ble drept og over 230 såret da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul. IS tok på seg ansvaret for det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001.

19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul. Taliban tok på seg ansvaret.

Kilde: NTB

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:15 Et frakteskip har fått motorstans i Hustadvika, mannskapet evakueres19:14 Massemønstring mot brexit i London19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:56 En skadd etter helikopterstyrt i Telemark18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:41 50 sivile drept i angrep i Mali18:29 1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor
Siste nytt
19:15NorgeEt frakteskip har fått motorstans i Hustadvika, mannskapet evakueres19:14VerdenMassemønstring mot brexit i London19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:56NorgeEn skadd etter helikopterstyrt i Telemark18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:41Verden50 sivile drept i angrep i Mali18:29Norge1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor
Populært