ParisavtalenNorge ble advart om at Trump trolig ville trekke seg ut

Ifølge amerikanske medier holder Donald Trump sitt valgløfte og melder USA ut av Parisavtalen.
Ifølge amerikanske medier holder Donald Trump sitt valgløfte og melder USA ut av Parisavtalen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede 3. mai advarte Norges ambassade i Washington Klima- og miljødepartementet om «at det trekker i retning av at USA vil trekke seg ut av Parisavtalen». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To kilder med direkte kjennskap til Trumps beslutning opplyser til Axios at han trekker USA ut av Parisavtalen.

Et brev fra Norges ambassade i Washington, hvor blant andre klima- og miljødepartementet er mottakere, viser hvordan ambassaden i Washington 3. mai advarte norske myndigheter om «at det trekker i retning av at USA vil trekke seg ut av Parisavtalen».

I brevet som ABC Nyheter har fått innsyn i, skriver ambassaden at det allerede tidlig i mai skulle «planlegges et internt avsluttende internt møte om saken».

«Hovedmotivasjonen synes å være at fortsatt deltagelse i Parisavtalen vil gjøre det vanskeligere å bygge ned Obamas klimapolitikk» heter det.

Ambassaden viser til flere oppslag i amerikanske medier.

Hvis det ender med at Trump trekker seg fra avtalen, trosser han flere nære medarbeidere. Både utenriksminister Rex Tillerson og energiminister Rick Perry vil la USAs signatur bli stående. Det samme vil Trumps datter Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner, ifølge amerikanske medier og brevet ABC Nyheter har fått innsyn i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke deltok Trump på G7-toppmøtet i Sicilia, da ville ikke presidenten avklare om USA melder seg ut.

– Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, at G7-toppmøtet ikke kunne bli enige om formuleringer om klimaendringer, sa Tysklands Angela Merkel.

Trump meddelte onsdag kveld at han vil kunngjøre sin beslutning i løpet av torsdag kveld norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Trump trekker USA ut av klimaavtalen

– Ingen effekt før 2020

Ifølge brevet vil en amerikansk utmelding ikke kunne skje før 4. november 2019, tre år etter avtalen trådte i kraft.

«Selve uttrekningen vil først ha effekt ett år etter det igjen. En konsekvens dersom det tas en beslutning nå om å gå ut av avtalen vil derfor bli at USA i flere år vil være med på det viktige arbeidet med å utvikle regelverket under avtalen, selv om USA selv ikke skal følge dette regelverket».

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har vært i kontakt med klima- og miljødepartementet som ikke vil kommentere saken før det er offisielt.

Ambassadens vurdering 3. mai er sladdet i dokumentet, og unntatt offentligheten.

Helgesen i februar: – Vil bli usikkerhet rundt avtalens gjennomføring

I februar sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen til ABC Nyheter at det vil oppstå «usikkerheten rundt avtalens gjennomføring» hvis USA melder seg ut av Parisavtalen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: NTB scanpix
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: NTB scanpix

– Samtidig vil overgangen til et samfunn med lavutslipp fortsette, også med Donald Trump som USAs president. Markedene for klimavennlige løsninger er i rivende utvikling, og et er raskt fallende kostnader for sol og vind og batteriteknologi. Dette gir lønnsomme arbeidsplasser, noe president Trump neppe vil si nei til. I fjor var det flere ansatte i fornybar energi i USA enn i kull, olje og gass til sammen, sa Helgesen.

Under klimaforhandlingene i i Marrakech i Marokko i november diskuterte Helgesen og Canadas miljøminister, Catherine McKenna, hvordan man skal kunne «fylle tomrommet etter en offensiv amerikansk administrasjon?»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Trump-frykt åpner for tettere samarbeid med Kina

– Verdens mest selvopptatte populist

MDG-talsperson Une Aina Bastholm sier i en uttalelse at beslutningen ikke er overraskende.

– Dette var dessverre forventet av en av verdens mest selvopptatte populister, som ikke har et snev av interesse for kunnskap og fremtidige generasjoners trygghet. Dette understreker at de store skillelinjene i den vestlige verden går mellom dem som står for grønn fremtidsoptimisme og solidaritet, og grå, nasjonalistisk populisme à la Trump, sier Bastholm ifølge NRK.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til statskanalen at det er «beklagelig».

– Det er beklagelig hvis president Trump trekker USA ut av Parisavtalen – den første bindende klimaavtalen med reell global deltakelse fra alle land. De store økonomiene i verden må samarbeide om å få klimagassutslippene ned. Uten USA svekkes det internasjonale klimaarbeidet, mener Støre.

Her er noen andre reaksjoner fra norske politikere: