– Trump trekker USA ut av Parisavtalen

President Donald Trump har delt ut sitt direktenummer. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
President Donald Trump har delt ut sitt direktenummer. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump ventes å trekke USA ut av Parisavtalen, melder amerikanske medier. Nå gjør verden seg klar til kamp for den globale klimaenigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg vil kunngjøre min beslutning om Parisavtalen i løpet av de nærmeste dagene. GJØR AMERIKA STORARTET IGJEN!» skrev Trump på Twitter onsdag.

Trolig har han allerede bestemt seg. Kilder i Det hvite hus opplyser til en rekke amerikanske medier at det er ventet at han vil trekke USA ut av avtalen. Det som gjenstår, er å få avklart nøyaktig hvordan det skal skje.

USA ligger dermed an til å havne i selskap med Syria og Nicaragua, de eneste landene i verden som ikke har undertegnet avtalen.

Globalt gjennombrudd

Det ble regnet som et gjennombrudd for globalt samarbeid da avtalen ble vedtatt i desember 2015. For første gang hadde verdenssamfunnet fått på plass en klimaavtale som stiller krav til så godt som alle.

Mange, både politikere og journalister, satt med klump i halsen da Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius banket igjennom enigheten med en liten grønn hammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres ber nå verden om å slå ring om avtalen.

– Klimaendringene kan ikke fornektes. Klimaendringene kan ikke stoppes, advarer han.

EU står ved sine forpliktelser

EU vil stå ved sine forpliktelser uansett hva USA gjør. Det garanterer en høytstående EU-tjenestemann overfor NTB.

– Svaret er ja, sier kilden.

Trekker USA seg ut, blir det bare enda viktigere at EU og andre land står ved løftene sine, fastslår kilden videre. En annen EU-kilde opplyser at ingen andre land har signalisert overfor EU at de planlegger å følge etter Trump hvis han trekker USA ut av avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere bekreftet overfor NTB at Norge vil stå ved Parisavtalen uansett hva USA gjør.

Flere alternativer

Ifølge nyhetsnettstedet Axios har Trump satt Scott Pruitt, sjefen i USAs miljødirektorat EPA, til å lede et utvalg som skal utarbeide detaljer om hvordan USA skal trekke seg fra avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ene mulige alternativet er at USA offisielt trekker seg ut av Parisavtalen. Det er en prosess som vil ta mer enn tre år. Grunnen er at det ikke er lov å melde seg ut før tre år etter at avtalen har trådt i kraft. I tillegg går det ett år fra man kunngjør utmeldingen, til man formelt trer ut av avtalen.

Et annet alternativ er at USA melder seg helt ut av FNs klimakonvensjon (UNFCCC). Det er et mer ekstremt grep, men USA vil på den måten kunne forlate avtalen på bare ett år.

Det foreligger så langt ingen bekreftede opplysninger om hva Trump har bestemt seg for å gjøre.

Trosser verden

Trump vil trosse et stort flertall i USAs befolkning og flere nære medarbeidere hvis han trekker USA ut av avtalen. Men han vil også oppfylle et av sine valgløfter.

Før Trump ble president, lovet han å «kansellere» Parisavtalen. Han har avfeid klimaforskning som både «svindel» og «bullshit».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøorganisasjoner mener Trump vil isolere seg fra resten av verden hvis han trekker USA ut.

– USAs president er den eneste statslederen i verden som gir regelrett blanke i hva vitenskapen om jordas klima sier, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg.

Aktuelt:

Solbergs Trump-etterligning går verden rundt

Trump ba statsledere ringe ham på mobilen

Trump i ordkrig med Tyskland