Syrias regjering: Den syriske økonomien kneler
Syrias økonomi kneler på grunn av rekordlav oljeproduksjon, stans i fosfateksporten og liten kraftproduksjon, slår regjeringen i det krigsherjede landet fast.
– Krigen har berørt alle økonomiske ressurser, men har mest systematisk rammet petroleumssektoren, sier energiminister Ali Ghanem. Han og de andre ministrene i regjeringen deltar på en konferanse avholdt av den britisk-syriske foreningen i Damaskus. Konferansen har fått tittelen Krigen i Syria: utfordringer og muligheter.
Oljefelt i opprørernes hender
– Før produserte og eksporterte vi bensin, men nå er vi nødt til å importere alt vi trenger, sier energiministeren.
Produksjonen av råolje har falt med 98 prosent fra 2010 til 2017, fra 385.000 fat om dagen til 8.000 fat. I samme periode har produksjonen av naturgass falt med 52 prosent. Som følge av krigen har myndighetene mistet kontrollen over flere av landets viktige olje- og gassfelt til opprørere, ekstremistgruppen IS og kurdiske styrker.
Les også: NATO på vei inn i koalisjonen mot IS
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFør krigen brøt ut i 2011 var landet verdens femte største produsent av fosfat, med en årlig produksjon på 3,5 millioner tonn. Nå har produksjonen stoppet opp.
Håp om økt produksjon
Imidlertid tror energiministeren at produksjonen av olje og gass kommer til å øke de kommende månedene. Dessuten håper han at fosfatproduksjonen vil bli gjenopptatt i løpet av året. Det er gjenerobringen av blant annet Shaer-feltet i april som gir grunn til håp.
Les også: Konfliktene i Syria og Mexico tok flest liv i 2016
Reduksjonen i olje- og gassproduksjonen har hatt stor effekt på landets tilgang på kraft. Før krigen var 97 prosent av landets energibehov dekket. I år er andelen nede i 27 prosent.
– Det totale tapet i elektrisitetsdepartementet siden begynnelsen av krigen utgjør over 3,8 milliarder dollar, sier elektrisitetsminister Mohammed Zuhair Kharbouti.