Ny utsettelse for nedrustningen i Colombia

Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC-geriljaen i Colombia har fått utsatt fristen for å levere inn våpnene sine fra tirsdag denne uka til tirsdag om tre uker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Juan Manuel Santos bekreftet utsettelsen mandag og insisterte på at forsinkelsen ikke på noen måte endrer regjeringen og FARCs avgjørelse om å overholde fredsavtalen dem imellom. Avtalen ble signert i november i fjor.

Ifølge Santos utsettes fristen i samråd med FN og FARC. Demobiliseringssonene vil forlenges med to måneder, noe som betyr at geriljamedlemmene har 60 dager på seg til å gå over til å leve sivile liv. Rundt 7.000 FARC-medlemmer har 26 plasser i landet der de kan levere inn våpen og forberede seg på å gå over til å være en politisk organisasjon, i henhold til fredsavtalen.

– Den ekstra tiden vil gi oss muligheten til å avslutte prosessen med å få dem over i sivile liv uten våpen, sier Santos.

De første tolv medlemmene av FARC-geriljaen i Colombia leverte inn sine våpen 12. mai, i det som betegnes som «individuell nedrustning». Avvæpningen foregår med FN-observatører til stede.

FARC og regjeringen forhandlet i flere år med Norge og Cuba som tilretteleggere for å komme fram til avtalen. Over 220.000 mennesker er drept i den over 50 år lange borgerkrigen, og 6 millioner er drevet på flukt.