Saudiarabisk menneskerettsaktivist med flyktningstatus i Norge deportert fra Qatar til Saudi-Arabia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Qatar har pågrepet og deportert en saudiarabisk menneskerettsaktivist som var på vei til Norge som kvoteflyktning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Gulf Center for Human Rights flyktet Mohammed al-Otaibi fra Saudi-Arabia til Qatar i mars da myndighetene truet med å stille ham for en antiterror-domstol.

Kona flyktet sammen med ham, og søndag skulle de to reise til Norge, utstyrt med norske reisedokumenter.

- Vi kan bekrefte at en saudisk menneskerettsforkjemper som har fått innreisetillatelse til Norge som kvoteflyktning, har blitt sendt til Saudi-Arabia fra Qatar, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Ifølge Skjøld-Lorange var det bare Mohammed al-Otaibi som ble deportert til Saudi-Arabia, ikke kona.

Bekrefter deportasjon

Myndighetene i Qatar bekrefter at den saudiarabiske aktivisten er tvangsreturnert til hjemlandet.

– Utvisningen var hjemlet i juridisk prosedyre og regionale og internasjonale avtaler knyttet til utvisning av anklagede personer og kriminelle, melder det offisielle nyhetsbyrået Qatar News Agency (QNA).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Otaibi var i 2013 en av grunnleggerne av Union for Human Rights i Riyadh, som myndighetene forbød én måned etter at de startet opp. Han fortsatte imidlertid sin kamp for menneskerettigheter, skrev rapporter og ga intervjuer, til myndighetenes sterke misnøye.

Advarer mot mishandling

Human Rights Watch advarte i april Qatar mot å returnere Otaibi til Saudi-Arabia og gjorde det klart at han risikerer mishandling og langvarig fengselsstraff der.

FNs spesialrapportør Ben Emmerson gikk tidligere i måneden hardt ut mot myndighetene i Riyadh og anklaget dem for å bruke landets antiterrorlover som påskudd for å forfølge personer «som på fredelig vis benytter ytringsfriheten sin».