G7-lederne snakker ut om klima, handel og verdensordenen

Fra venstre, president Donald Trump, italias statsminister Paolo Gentiloni og den franske presidenten Emmanuel Macron.
Fra venstre, president Donald Trump, italias statsminister Paolo Gentiloni og den franske presidenten Emmanuel Macron. Foto: Jonathan Ernst / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-lederne har startet det EUs president Donald Tusk mener vil bli det vanskeligste møtet i stormaktsklubben på mange år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det to dager lange G7-toppmøtet i feriebyen Taormina på Sicilia begynte med en arbeidslunsj fredag, og avslutter det ni dager lange utenlandsoppholdet til Donald Trump.

– Det blir ingen enkle diskusjoner, sier Italias statsminister Paolo Gentiloni som er vert for G7-møtet på Sicilia, ifølge nyhetsbyrået AFP.

USAs president Donald Trump, Storbritannias statsminister Theresa May, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Italias statsminister Paolo Gentiloni, Canadas statsminister Justin Trudeau, Japans statsminister Shinzo Abe, EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, delter alle på det to dager lange møtet.

– Det er ingen tvil om at dette vil bli det mest utfordrende G7-toppmøtet på mange år, sa Tusk i forkant av møtet.

Bakgrunn: Tusk: – Det mest utfordrende G7-møtet på flere år

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima og handel

EU vil gjøre alt for å forsøke å bevare samholdet mellom stormaktene, forsikret Tusk.

– Hvis gruppen vår ikke er tilstrekkelig målbevisst og samlet, kan situasjonen i verden virkelig komme ut av kontroll, advarte Tusk.

– Det er ingen hemmelighet at lederne som møtes her i dag, noen ganger har veldig forskjellige standpunkter i spørsmål som klimaendringer og handel, sa han.

I begge de to spørsmålene er det i første rekke USAs president Donald Trump som har skapt usikkerhet.

Han har gått kraftig til angrep på internasjonale handelsavtaler og har også truet med å trekke USA ut av Parisavtalen, den globale klimaavtalen som ble vedtatt i desember 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Stoltenberg: – Ingen tvil om at Trumps stil er uvant

Globaliseringskritikk

Juncker trakk fram handel da han uttalte seg til pressen før møtet. Ifølge ham er det viktig å vise forståelse for dem som mener globaliseringen ikke fungerer for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tenker på de 45 prosentene av europeere som mener globaliseringen er en trussel og ikke en mulighet. Vårt standpunkt er at globaliseringen er en mulighet hvis den håndteres på riktig måte. Vi må sette rettferdighet i sentrum av alt G7 og våre partnere gjør, sa Juncker.

Trump gikk til valg på løfter om å beskytte amerikansk industri mot globalisering. Men både handelspolitikken og klimapolitikken er fortsatt oppe til diskusjon hos amerikanerne.

Usikkerhet om Russland

Et annet spørsmål som det har vært knyttet spenning til, er G7s linje overfor Russland.

Tusk antydet foran toppmøtet at Trumps innstilling til Russland og Vladimir Putin var preget av følelser.

– Kanskje jeg er mindre optimistisk når det kommer til president Putins planer og intensjoner, kanskje mindre sentimental, sa han.

Verdensorden under press

Ifølge Tusk er det dypest sett den regelbaserte verdensordenen som står på spill i samtalene mellom stormaktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hver eneste dag stilles vi overfor globale strategiske problemer som truer freden og sikkerheten i Europa, Asia og Midtøsten. Fra krigen i Syria og russisk aggresjon i Ukraina til testing av atomvåpen og raketter i Nord-Korea og landdisputter og militarisering i Sør-Kinahavet, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun deler bekymringen for den regelbaserte verdensordenen.

– Det er tilbakegang på menneskerettigheter i flere land. Vi ser det i det som har skjedd på Krim og i Ukraina. Og det er tendenser til at stabilitet blir viktigere enn de grunnleggende verdiene, sier Solberg.

– Den liberale, åpne verdensordenen er under press. Og den bør vi slåss for, sier hun.

Les også:

Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen

– Vår sikkerhet avhenger fortsatt av USAs atomvåpen

Putin: Klimaendringene kan være naturlige

G7:

* Står for Gruppen av sju nasjoner. Etablert i Frankrike i 1975 som et uformelt møte bak lukkede dører for lederne i verdens viktigste industriland: USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Japan.

* Russland deltok fra 1991 og ble regnet som fast medlem fra 1997. Gruppen skiftet da navn til G8 fram til russerne ble utestengt i 2014, som følge av annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

* EU er også fast representert på G7-toppmøter.

* G7 er ingen internasjonal organisasjon eller institusjon og bygger ikke på noe juridisk grunnlag. Det er et uformelt forum som skal gi noen av verdens fremste ledere mulighet til å drøfte viktige saker bak lukkede dører.

* Selv om G7 ikke tar juridisk bindende beslutninger, kan gruppen legge viktige politiske føringer i en rekke saker.