Russland etterforsker Tsjetsjenias behandling av homofile

Tidligere i vår har det vært markering utenfor den russiske ambassaden i Oslo for å protestere mot arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia. Her er Arne Andreas Opheim i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).
Tidligere i vår har det vært markering utenfor den russiske ambassaden i Oslo for å protestere mot arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia. Her er Arne Andreas Opheim i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter etterforsker nå påstandene om at Tsjetsjenia pågriper menn som er mistenkt for homoseksualitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjetsjenske myndigheter hevder det ikke finnes homoseksuelle i den russiske republikken, og en talsperson for president Ramzan Kadyrov har tidligere sagt at man ikke kan «arrestere eller undertrykke mennesker som ikke eksisterer».

Nå melder The Guardian at russiske tjenestemenn aktivt etterforsker påstandene.

I mars skrev den russiske avisa Novaja Gazeta at flere hundre i LHBT-samfunnet, som inkluderer lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, er blitt pågrepet og torturert. Spesielt homofile menn skal ha vært utsatt.

Tsjetsjenia er et konservativt samfunn der homoseksualitet er ansett som tabu, og homoseksuelle står i fare for å bli drept av slektninger.

Ifølge avisen oppfordrer lokale myndigheter familiene til de som er pågrepet, til å drepe dem, for å redde familiens ære. Minst to skal så langt være drept av egne slektninger, og en tredje døde etter å ha blitt torturert.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sendte tidligere i mai et brev til Russlands høykommissær for menneskerettigheter Tatjana Moskalkova. Han har bedt henne om å etterforske de påståtte menneskerettighetsbruddene mot LHBTI-personer i Tsjetsjenia.