Saudiarabisk kvinneaktivist: – Jeg mistet jobben og ble meldt død

Manal al-Sharif viste bilder av saudiarabiske kvinner som er arrestert fordi de krever å bli respektert som myndige voksne eller som rømmer fra voldelige ektemenn under pressekonferansen på Oslo Freedom Forum denne uka. Til høyre britisk-somaliske Leyla Hussein som kjemper mot kjønnslemlestelse.
Manal al-Sharif viste bilder av saudiarabiske kvinner som er arrestert fordi de krever å bli respektert som myndige voksne eller som rømmer fra voldelige ektemenn under pressekonferansen på Oslo Freedom Forum denne uka. Til høyre britisk-somaliske Leyla Hussein som kjemper mot kjønnslemlestelse. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks år etter at Manal al-Sharif ble arrestert for å kjøre bil, hever stadig flere saudiarabiske kvinner stemmen. Myndighetene forsøker å få dem til å tie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kampen for kvinners rettigheter hvor som helst i verden er en kamp for menneskerettigheter over alt, sier al-Sharif til NTB.

Hun var tilbake i Norge igjen denne uka for å delta på Oslo Freedom Forum. Da hun kom hit første gang i 2012 for å fortelle om sin kamp, mistet hun etterpå jobben.

I Saudi-Arabia nektes ikke kvinner bare å kjøre bil. De er underlagt et formyndersystem, som gjør at de ikke regnes som myndige voksne. De må ha tillatelse fra et mannlig familiemedlem for å kunne jobbe og kan ikke bevege seg ute alene. Nylig skapte det oppstuss da nettopp dette landet fikk en plass i FNs kvinnekommisjon. Al-Sharif er oppgitt.

– Gjøre bølla til sjef

– Noen mener at det å gjøre bølla til sjef vil sette ham under press og føre til reformer. Tror du på det, spør hun.

Hun viser til at kvinner blir arrestert i Saudi-Arabia for å ha rømt fra voldelige ektemenn eller for å støtte kampanjen «I am my own guardian» (Jeg er min egen formynder).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ivanka Trump roste framskritt når det gjelder kvinners stilling i Saudi-Arabia – kvinner har nå blant annet fått stemmerett ved lokalvalg – da hun besøkte landet nylig. Men al-Sharif mener hun kunne spart seg rosen.

Kvinnene roper høyere

Når vi spør al-Sharif hva som har skjedd i hjemlandet siden hun satte seg i førersetet, er svaret klart:

– Kvinnene har forandret seg!

Flere kvinner reiser seg nå mot formyndersystemet. Men det har en pris.

– Myndighetene går systematisk inn for å skremme folk som kjemper mot systemet. De gjør livet ditt vanskelig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har den IT-utdannede aktivisten funnet det umulig å få en ny jobb. Nå lever hun av å skrive. I tillegg utsettes hun for «falske nyheter».

– De har til og med rapportert meg død, sier hun.

Selv tror hun at Saudi-Arabia i lengden ikke vil ha råd til å holde halvparten av befolkningen hjemme. Krigføringen i Jemen og lave oljepriser vil tvinge fram endring, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøft for kvinner som kritiserer

Men kvinner betaler en høyere pris enn menn for å gjøre opprør mot undertrykkende systemer, mener al-Sharif. Det var også budskapet fra en annen sterk kvinnestemme som deltok på frihetsforumet i Oslo, britisk-somaliske Leyla Hussein. Hun kjemper mot kjønnslemlestelse. Inngrepet er et overgrep ment å undertrykke kvinner og deres seksualitet, og må ikke unnskyldes som en kulturell eller religiøs praksis, understreker hun.

– Når en kvinne kritiserer myndigheter eller et patriarkalsk system får du et helt annet tilbakeslag enn når en mann gjør det. Særlig når du er en svart, muslimsk kvinne. Når vi snakker om frihet og demokrati, blir vi drept eller voldtatt, påpekte hun under pressekonferansen i forkant av forumet

Hun gjenga hva som var samtaleemnet mellom kvinnelige deltakere:

– Vi utvekslet historier om hva slag voldtektstrusler vi mottar.