22-åring mistenkt for blodbadet i Manchester: – Han var en stille gutt

Selvmordsbomberen som tok med seg minst 22 mennesker i døden, deriblant flere barn, er trolig den 22 år gamle Salman Abedi.

Politiet i Manchester har navngitt den antatte gjerningsmannen bak terrorangrepet i Manchester som 22 år gamle Salman Abedi.
Politiet i Manchester har navngitt den antatte gjerningsmannen bak terrorangrepet i Manchester som 22 år gamle Salman Abedi.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

22-åringen er ennå ikke identifisert av rettsmedisinere, men det antas at han ble drept i eksplosjonen han skal ha utløst ved Manchester Arena.

Ifølge britiske medier skal MI5 ha hatt kjennskap til Abadi før terrorangrepet, men han ble ikke ansett som en person som utgjorde en høy sikkerhetsrisiko.

22-åringen skal ha blitt fanget opp av overvåkingsbilder utenfor Manchester Arnea i forkant av eksplosjonen. Han skal deretter ha beveget seg inn i foajeen, før han detonerte sprengladningen som ble oppbevart i en veske.

Dagen etter slo tungt bevæpnet politi til mot mannens bolig. Her ble det blant annet funnet en bok om kjemikalier.

Les også: 119 ble såret av Manchester-bombe

Hjemløs hjalp terrorofre etter bombeangrep

Leste Koranen i kamuflasjejakke

Natt til onsdag ble de første bildene av Salman Abedi publisert. Ett av bildene skal være tatt under en forelesning i Didsbury-moskén i Manchester. Her sitter Abedi iført en kamuflasjejakke og leser Koranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abedi er britisk statsborger av libysk opprinnelse. Han var født og oppvokst i Manchester, og var for tiden bosatt i Fallowfield i Manchester. Her har hans nærmeste familie hatt tilhold de siste ti årene.

Ifølge The Independent ble Salman Abedi født i Manchester i 1994. Han var yngst av fire søsken. 22-åringens foreldre skal i sin tid ha flyktet fra hjemlandet for å unnslippe regimet til diktatoren Muammar Gaddafi.

Les også: Jente (8) blant terror-ofrene i Manchester

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette fant politiet hjemme hos den antatte selvmordsbomberen

Britisk politi navngir antatt gjerningsmann i Manchester

Avbrøt studiene

Abedi studerte bedriftsøkonomi ved universitetet Salford i Manchester. Han startet studiene i 2014, men avbrøt studiene to år senere, ifølge den britiske gratisavisen Metro. Han skal ikke ha vært innblandet i negative episoder i løpet av studietiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En person som kjenner familien beskriver Salman Abedi som en stille og tilbaketrukket gutt. Andre omtaler ham som et en hengiven person som hadde respekt for de eldre.
Naboer som The Guardian har vært i kontakt med sier de er sjokkerte over at 22-åringen er hovedmistenkt for selvmordsangrepet.

– Salman? Jeg er overrasket. Han har alltid vært en rolig gutt, forteller en av naboene.

Les også: Britiske muslimer fordømmer Manchester-angrep

– Det var en eksplosjon og deretter et ildblaff. Det lå kropper over alt

Imam: «Han hadde hat i blikket»

Ifølge imamen i Didsbury-moskén, Mohammed Saeed, som skal Salman Abedi ha sett på ham med hatefulle øyne da han kritiserte IS og den islamistiske militsgruppen Ansar al-Sharia. Moskeen har medlemmer fra Afrika, Asia og Europa, og regnes som moderat.

De fleste av de om lag 2.000 medlemmene skal ha støttet kritikken, mens en liten gruppe skal ha vendt seg mot imamen, som senere har fordømt det blodige terrorangrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere skolekamerat av Abedi forteller til The Times at Abadi nylig besøkte Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han reiste til Libya for tre uker siden og kom hjem for noen dager siden, forteller den tidligere skolekameraten.

Les også: Politiet: Selvmordsbomber sto bak angrepet i Manchester

Nordmenn kom seg ut av Manchester Arena

Her løper folk i panikk etter terrorangrepet i Manchester

Endret oppførsel

En venn av familien sier det er usannsynlig at 22-åringen skal ha blitt påvirket i ekstremistisk retning under sitt utenlandsopphold i Libya.

– Jeg kan ikke tro at Salman ville blitt radikalisert i Tripoli. Det må ha skjedd her. Men hvorfor drepte han alle disse menneskene. Det må ha vært noen som har påvirket ham. Det er forferdelig, sier kilden til The Guardian.

Ifølge avisen undersøkes det nå hvorvidt 22-åringen kan ha fått opplæring i terrorhandlinger av lokale jihad-grupperinger som IS og al-Quadia under sitt siste opphold i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at han vendte tilbake til England skal han ha endret atferd. Abedi lot skjegget gro, iførte seg religiøse klær, ba ute på gata og hengte opp flagg og bannere fra vinduene i huset.

Les også: Minst 22 drept og 59 såret i terrorangrep i Manchester

Trump: – Onde tapere står bak Manchester-terror

Var han alene?

Britisk etterretning etterforsker nå om han handlet alene eller om han tilhørte et radikalt nettverk.

– Dette var mer sofistikert enn noen av de angrepene jeg har sett tidligere. Det virker sannsynlig og mulig at han ikke gjorde dette alene, sier innenriksminister Amber Rudd til BBC.

Abadi var ikke blant de rundt 350 fremmedkrigerne som har returnert til Storbritannia etter å ha kjempet for IS og andre grupper i Syria og Irak.

Eksplosjonen i Manchester fanget på film

Dette vet vi:

* En selvmordsbomber detonerte mandag kveld en sprengladning ved Manchester Arena, der tenåringsidolet Ariana Grande akkurat var ferdig med sin konsert.

* Politiet mener gjerningsmannen er den 22 år gamle Salman Abedi, britisk statsborger av libysk opprinnelse. Det antas at gjerningsmannen ble drept, men han var tirsdag kveld fortsatt ikke formelt identifisert av rettsmedisinere.

* 22 mennesker er bekreftet døde, deriblant en åtte år gammel jente. Mange av de drepte er ennå ikke identifisert. 59 personer er såret, minst tolv av dem er barn under 16 år.

* En 23 år gammel mann ble pågrepet i forbindelse med saken tirsdag, men det er ikke kjent hva han er siktet for.

* Ekstremistgruppa IS hevder den står bak angrepet, men det har ikke britiske myndigheter villet bekrefte. Politiet og regjeringen sier imidlertid at angrepet var en terrorhandling.

* Angrepet er det dødeligste terrorangrepet i Storbritannia siden selvmordsbombere drepte 52 mennesker på tre T-banetog og én buss i London i juli 2005.

Kilde: Greater Manchester Police, Sky News