Afghanske asylsøkere tvangsreturneresAdvokater sjokkert over Norge: – Setter liv i fare

Sivile afghanere ser på skadene etter at en veibombe gikk av i Kabul i oktober 2016. En afghansk soldat ble drept i angrepet.
Sivile afghanere ser på skadene etter at en veibombe gikk av i Kabul i oktober 2016. En afghansk soldat ble drept i angrepet. Foto: Rahmat Gul / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges gjennomgang av afghanske asylsøkere er svært mangelfull og setter liv i fare, mener advokaten til asylsøkeren som slapp tvangsretur til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble veldig glad. Jeg var veldig redd for å dra tilbake til Norge, sier den afghanske 23-åringen.

Den franske dommeren vurderte at siden han fikk avslag i Norge, ville han nødvendigvis også sendes derfra tilbake til Afghanistan, som ville være i strid med menneskerettighetene.

– Da søknaden min ble avslått, fikk jeg bare to uker på meg før de skulle sende meg tilbake til Afghanistan. Det ville være livsfarlig. Jeg har store problemer der. Det var derfor jeg dro derfra i utgangspunktet, forteller 23-åringen, via tolk på telefon fra Lyon, der han nå bor.

Han ønsker å være anonym av hensyn til saksgangen og av frykt for egen sikkerhet. Dommeren la til grunn at mannen er fra Nangarhar, en av landets farligste provinser.

Les også: Domstol stanset asylretur til Norge

– Jeg var livredd

Asyladvokat Jean-Philippe Petit (t.h.) og hans partner Albin Meynier er lettet over at deres klient, en afghansk asylsøker, slapp å bli returnert til Norge etter at de vant i retten i Lyon. Dommeren mente norsk returpraksis til Afghanistan strider mot menneskerettighetene. Foto: privat / Dagsavisen
Asyladvokat Jean-Philippe Petit (t.h.) og hans partner Albin Meynier er lettet over at deres klient, en afghansk asylsøker, slapp å bli returnert til Norge etter at de vant i retten i Lyon. Dommeren mente norsk returpraksis til Afghanistan strider mot menneskerettighetene. Foto: privat / Dagsavisen

Selv om også Norge vurderer retur til Nangarhar som uforsvarlig, får asylsøkere derfra likevel avslag fordi de kan henvises til internflukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var livredd. Mitt eneste valg var å flykte videre, og mange asylsøkere sa at Frankrike ville være bedre. Her får jeg god behandling. Jeg får møte advokaten min og kan gå hvor jeg vil. Jeg håper å få bli her, hvor jeg føler meg trygg, sier mannen, som nå har fått adgang til å søke asyl i Frankrike.

Rekordmange asylsøkere som har fått avslag i Norge, vandrer videre i Europa. I henhold til Dublin-avtalen skal en asylsøker sendes tilbake til landet som først behandlet søknaden. Men flere asylsøkere har sluppet retur og fått beskyttelse i andre europeiske land, ifølge Norsk Organisasjon for Asylsøkere og European Legal Network on Asylum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan

– Svært overrasket over Norge

Dommen ble anket, og saken skal nå opp i den administrative ankedomstolen i Lyon.

– Jeg er svært overrasket over Norges raske behandling. Denne saken demonstrerer hvilken mangelfull gjennomgang Norge har hatt av de systematiske og generelle sikkerhetsproblemene i min klients hjemprovins. Det håper vi å overbevise ankedomstolen om, sier Jean-Philippe Petit, mannens advokat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, forbudet mot tortur og annen umenneskelig behandling.

– Det er ikke snakk om fransk eller norsk lov, men et europeisk regelverk som sier at selv om en person ikke har rett på asyl, er landet forpliktet til å undersøke hvorvidt det er spesielle humanitære hensyn å ta med i vurderingen. Det er det i denne saken. Hvis Norge ikke respekterer humanitær rett, er Frankrike forpliktet til å gjøre det, sier Petit.

Les også: – Folk blir sendt ut av Norge i hui og hast, i nattens mulm og mørke

Norske myndigheter: «Kan leve normalt i Kabul»

Den franske ankedomstolen for asylsaker, tilsvarende UNE i Norge, har flere ganger kommet til at det er nødvendig å gi beskyttelse til personer fra Nangarhar, forklarer advokaten. Det er kjent at flere returnerte afghanske flyktninger er blitt ofre for angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge sier han kan leve et normalt liv i Kabul. Men dag etter dag hører vi om nye bombeangrep også der. Militante grupper som Taliban og IS har øyne og ører overalt. Jeg kan ikke forstå at han ikke får beskyttelse i Norge. Nå håper jeg i det minste at han får det her i Frankrike, sier Petit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Illustrerer Norges rigiditet

– Norges returpraksis er svært farlig

Etter flere avgjørelser i fransk høyesterett, praktiserer Frankrike internfluktalternativet i svært liten grad. Det må anses som trygt og vedkommende må ha et nettverk å komme til og kunne få beskyttelse av myndigheter. Det er langt fra realiteten i Afghanistan, mener asyladvokaten.

– Norges returpraksis er svært farlig. I Afghanistan finner det ingen grense mellom fredelige deler og krigsherjede deler. Vi leser rapportene, og det er tydelig at afghanske myndigheter ikke kan beskytte sin egen befolkning, særlig flyktninger og særlig i etniske konflikter, sier Petit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er uansvarlig å bidra til en opphopning av internflyktninger i Afghanistan, og at dommen setter Norge i et dårlig lys. Han håper den vil sette et eksempel i andre saker som omhandler retur til Norge.

– Jeg snakker med asyladvokater rundt i Europa om dette. Vi vil fortsette å jobbe for asylsøkeres rettigheter. Jeg er overbevist om at disse menneskene må gis beskyttelse. Debatten må ta utgangspunktet i lovverket og rettsstatsprinsippene, og ikke i for stor grad bli politisert, sier Petit.

Les også: – Dommen må være en vekker

UD: «Frankrike har rettslig handlingsrom»

UDI understreker at de gjør kontinuerlige vurderinger av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

«Vi kan ikke kommentere denne saken spesifikt, men det vi kan si er at vi har orientert departementet om at vi anser forholdene i Nangarhar for å være så alvorlig at det normalt ikke vil være trygt å returnere noen dit. I saker som gjelder søkere fra Nangarhar der det ikke anses for trygt å returnere vedkommende til hjemstedet, vil vi vurdere om det er trygt med internflukt i Kabul. Dette sier noe om hvilke vurderinger vi ville gjort hvis søkeren ble returnert til Norge, men Frankrike har selv et rettslig handlingsrom til å velge å realitetsbehandle denne saken i Frankrike», sier fagsjef i asylavdelingen, Dag Bærvahr.

Han viser til at asylinnstrammingene er politisk bestemt. Tidligere kunne asylsøkere bare sendes til internflukt dersom det kunne anses som et rimelig alternativ, men dette kravet ble fjernet av Stortinget i oktober.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Dette er saken

En 23 år gammel afghaner skulle tvangsreturneres fra Frankrike tilbake til Norge, i tråd med Dublin-avtalen.

Returen ble i stedet stanset i en fransk domstol den 3. april i år.

Dommeren vurderte at Norge ville sende mannen videre til Afghanistan, hvor han ville være i livsfare.

Norge har returnert minst 764 afghanere det siste halvannet året.

Mens Norge nå avslår 78 prosent av afghanske asylsøkere, gir Frankrike opphold til 80,6 prosent.

(Kilde: Dagsavisen)