Advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan

Kongressens granskingsorgan (CRS) i USA advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan og etterlyser en klarere strategi.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha flere soldater i Afghanistan, der landets sikkerhetsstyrker sliter med å holde Taliban i sjakk. Kongressens granskingsorgan i USA stiller spørsmål ved strategien.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha flere soldater i Afghanistan, der landets sikkerhetsstyrker sliter med å holde Taliban i sjakk. Kongressens granskingsorgan i USA stiller spørsmål ved strategien. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO har for tiden 13.000 soldater i Afghanistan, 8.400 av dem amerikanske, men ba nylig medlemslandene om å bidra med flere. Norge har for tiden rundt 50 soldater i landet.

Afghanske sikkerhetsstyrker, som de siste 15 årene er bygd opp med vestlig hjelp, har vist seg ute av stand til å holde Taliban i sjakk.

President Donald Trump vurderer derfor å etterkomme NATOs henstilling om å sende flere soldater, og statsminister Erna Solberg antydet denne uka at det også kan bli aktuelt å forlenge det norske bidraget i landet.

Les også: Gutta vi glemte

Mangelfull strategi

Kongressens granskingsorgan (CRS) i USA stiller i en ny rapport spørsmål ved strategien.

– Siden invasjonen av Afghanistan etter 11. september 2001, har USA og deres allierte hatt en rekke ulike strategiske mål, konstaterer rapporten.

– Når det gjelder den militære kampanjen, så har disse målene til tider vært i konflikt med hverandre, mener CRS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for tiden vanskelig å skjelne en samlet og sammenhengende strategi for Afghanistan, slår rapporten fast.

Les også: Stoltenberg ber alle allierte trå til i Afghanistan

Upresise mål

– Gitt dette felttogets kompleksitet, samt USAs upresise mål for regionen og mangelen på konkrete kunngjøringer fra Trump-administrasjonen om hva de prioriterer, er det for tiden vanskelig å evaluere hva man trolig kan oppnå ved å sende flere soldater, mener CRS.

Statsminister Erna Solberg hadde håpet å hente hjem de norske soldatene fra Afghanistan når mandatet utløper ved årsskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde et håp om å forlate Afghanistan, men nå får vi kanskje et lengre opphold der enn det vi hadde tenkt. For NATOs del snakkes det om 2-3.000 flere soldater totalt, sa hun til VG denne uka.

Ifølge VG er Norge også under press fra NATO om å sende flere soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA vurderer ny opptrapping i Afghanistan

Nedslående gransking

Norge har siden 2001 brukt over 20 milliarder kroner på bistand og militær innsats i landet, og over 9.000 nordmenn har tjenestegjort der siden 2002. Ti norske soldater har mistet livet.

Et regjeringsoppnevnt granskingsutvalg felte i juni i fjor en nedslående dom og konkluderte med at Norge hadde fått lite igjen for den mangeårige og kostbare militære og sivile innsatsen i Afghanistan.

Det eneste Norge virkelig lyktes med, var å vise seg som en god alliert med USA og NATO, konkluderte utvalget, som også undret seg over hvor lite debatt det hadde vært om den norske Afghanistan-innsatsen.

Les også: Afghanistans forsvarsminister og hærsjef går av etter Taliban-angrep