Advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha flere soldater i Afghanistan, der landets sikkerhetsstyrker sliter med å holde Taliban i sjakk. Kongressens granskingsorgan i USA stiller spørsmål ved strategien.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha flere soldater i Afghanistan, der landets sikkerhetsstyrker sliter med å holde Taliban i sjakk. Kongressens granskingsorgan i USA stiller spørsmål ved strategien. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressens granskingsorgan (CRS) i USA advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan og etterlyser en klarere strategi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO har for tiden 13.000 soldater i Afghanistan, 8.400 av dem amerikanske, men ba nylig medlemslandene om å bidra med flere. Norge har for tiden rundt 50 soldater i landet.

Afghanske sikkerhetsstyrker, som de siste 15 årene er bygd opp med vestlig hjelp, har vist seg ute av stand til å holde Taliban i sjakk.

President Donald Trump vurderer derfor å etterkomme NATOs henstilling om å sende flere soldater, og statsminister Erna Solberg antydet denne uka at det også kan bli aktuelt å forlenge det norske bidraget i landet.

Les også: Gutta vi glemte

Mangelfull strategi

Kongressens granskingsorgan (CRS) i USA stiller i en ny rapport spørsmål ved strategien.

– Siden invasjonen av Afghanistan etter 11. september 2001, har USA og deres allierte hatt en rekke ulike strategiske mål, konstaterer rapporten.

– Når det gjelder den militære kampanjen, så har disse målene til tider vært i konflikt med hverandre, mener CRS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for tiden vanskelig å skjelne en samlet og sammenhengende strategi for Afghanistan, slår rapporten fast.

Les også: Stoltenberg ber alle allierte trå til i Afghanistan

Upresise mål

– Gitt dette felttogets kompleksitet, samt USAs upresise mål for regionen og mangelen på konkrete kunngjøringer fra Trump-administrasjonen om hva de prioriterer, er det for tiden vanskelig å evaluere hva man trolig kan oppnå ved å sende flere soldater, mener CRS.

Statsminister Erna Solberg hadde håpet å hente hjem de norske soldatene fra Afghanistan når mandatet utløper ved årsskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde et håp om å forlate Afghanistan, men nå får vi kanskje et lengre opphold der enn det vi hadde tenkt. For NATOs del snakkes det om 2-3.000 flere soldater totalt, sa hun til VG denne uka.

Ifølge VG er Norge også under press fra NATO om å sende flere soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA vurderer ny opptrapping i Afghanistan

Nedslående gransking

Norge har siden 2001 brukt over 20 milliarder kroner på bistand og militær innsats i landet, og over 9.000 nordmenn har tjenestegjort der siden 2002. Ti norske soldater har mistet livet.

Et regjeringsoppnevnt granskingsutvalg felte i juni i fjor en nedslående dom og konkluderte med at Norge hadde fått lite igjen for den mangeårige og kostbare militære og sivile innsatsen i Afghanistan.

Det eneste Norge virkelig lyktes med, var å vise seg som en god alliert med USA og NATO, konkluderte utvalget, som også undret seg over hvor lite debatt det hadde vært om den norske Afghanistan-innsatsen.

Les også: Afghanistans forsvarsminister og hærsjef går av etter Taliban-angrep