Stemmer:Jenter blir giftet bort mot kyr

Yari er kanskje bare 17 år, men hun har mer å stri med enn de fleste jenter på hennes alder.
Yari er kanskje bare 17 år, men hun har mer å stri med enn de fleste jenter på hennes alder. Foto: Plan Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskene i Sør-Sudan er for tiden rammet av en trippel tragedie – økonomisk sammenbrudd, borgerkrig og hungersnød. Spesielt hardt går det utover jentene, som risikerer å bli tvunget inn i ekteskap når familien sliter med å overleve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kjell Erik Øie
Generalsekretær i Plan International Norge

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar erklærte FN hungersnød i flere områder i Sør-Sudan. Det er første gang på seks år at FN erklærer hungersnød i et land. FN beregner at mer enn 40 prosent av befolkningen – 4,9 millioner mennesker – ikke har nok mat. Antallet kan øke til 5,5 millioner til sommeren. I tillegg er nesten to millioner mennesker fordrevet fra hjemmene sine på grunn av voldelig konflikt.

Hungersnøden og konflikten i Sør-Sudan har forsterket den økonomiske kollapsen i landet og gjør at mange familier ikke føler de har noe annet valg enn å gifte bort jentene. Ekteskap for døtrene er en måte å håndtere en kritisk situasjon på og gir familien en munn mindre å mette. I Sør-Sudan er det vanlig at mannen betaler brudepris for jenta han skal gifte seg med. Brudeprisen blir nå brukt som et desperat tiltak for å få tak i penger eller husdyr for å forbedre sjansene til å overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kollega av meg med lang fartstid i Sør-Sudan, Celestino Dumo, arbeider i et område der det nå bor mange familier som har måttet flykte fra hjemmene sine.
Han forteller om unge jenter som slutter med skolegang og forsvinner inn i ekteskap. I tillegg lever de, og alle rundt dem, i frykt for at en ny bølge av voldelig konflikt skal skylle over dem.

Yari (17) har allerede vært gift i to år. Foto: Plan Norge
Yari (17) har allerede vært gift i to år. Foto: Plan Norge
Det er ikke nok at vi prøver å holde hungersnøden i sjakk. Katastrofen i Sør-Sudan er kritisk for befolkningen på mange plan.

Celestino forteller at han holder underernærte, syke og kraftløse barn i hendene. Senere hører han at de er døde. Men han møter også gravide jenter som ender opp med å blø ihjel mens de føder i hytter uten tilstrekkelig hygiene. I tillegg er det alle barneekteskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yari (17) er en av mange jenter som ble gift for å redde familien sin fra sult. Hun ble giftet bort til en seks år eldre mann og er nå gravid. Mannen betalte med 26 kyr til faren til Yari for å få gifte seg med henne. Kyrne ble delt mellom Yaris eldre brødre slik at de også nå kan finne seg en jente å gifte seg med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yari forteller kolleger i Plan: «Jeg var ikke klar for å bli gift. Men moren min fortalte meg at hvis jeg ble gift, ville jeg redde hele familien fra å sulte og samtidig gi brødrene mine en mulighet til å gifte seg».Det er litt av en byrde å legge på dattera si – og det forteller en del om desperasjonen som familier i Sør-Sudan opplever nå.

Yari forteller videre at livet som gift er veldig krevende: «Jeg jobber fra solen står opp til solen går ned, uten tid til å hvile. Jeg må gå langt for å finne rent vann, og jeg må gjøre alt husarbeidet for svigerfamilien min. Det verste er å prøve å finne mat til alle sammen. Noen ganger, etter å ha spist blader fra trærne, kaster jeg opp. Kanskje det er på grunn av graviditeten. Men jeg må spise bladene for å overleve.»

Slik er virkeligheten for jenter og familier i Sør-Sudan nå.

Som hjelpeorganisasjon må vi som jobber i de katastroferammede områdene, ha et særlig fokus på å beskytte jentene. Vi må løse de grunnleggende problemene, som mangel på mat, vann og trygghet, og samtidig tørre å peke på de groteske konsekvensene som den kritiske situasjonen får for jentene. Hungersnøden i Sør-Sudan forsterker behovet for å intensivere kampen mot barneekteskap. Og den viser nok en gang at en katastrofe rammer barn hardest, spesielt jentene.