Trump besøkte Jerusalems okkuperte gamleby

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump ble mandag den første sittende amerikanske president som besøkte Jerusalems gamleby, som ble okkupert av israel i 1967. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump besøkte mandag den israelskokkuperte gamlebyen i Jerusalem, men lot seg ikke ledsage av statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi elsker Israel, og vi respekterer Israel, sa den amerikanske presidenten under en forblåst velkomstseremoni, kort tid etter at Air Force One hadde landet på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

Som den første sittende amerikanske president satte Trump deretter kursen for Jerusalems gamleby, som ble okkupert av Israel i 1967.

USA har i likhet med resten av verden slått fast at okkupasjonen av Øst-Jerusalem er ulovlig, og Trump avslo derfor et tilbud fra statsminister Benjamin Netanyahu som ønsket å ledsage ham.

Sier han ikke nevnte Israel i Russland-møte

Det var forrige uke flere amerikanske medier meldte at Trump avslørte hemmelige opplysninger om ekstremistgruppa IS i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus. Etterretningsinformasjon ble gitt USA av Israel, ifølge amerikanske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag avviser Trump at han i møtet nevnte hvor etterretningsinformasjon stammet fra.

– Jeg nevnte aldri ordet eller navnet Israel. Jeg nevnte det aldri i den samtalen, sa Trump under sitt besøk i Israel mandag, med landets statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side.

– Alle sier at jeg gjorde det, så du har nok en feilaktig sak. Jeg nevnte aldri ordet Israel, sa Trump på spørsmål fra journalister om saken.

Netanyahu sa på sin side til pressen at det amerikansk-israelske etterretningssamarbeidet er «fantastisk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De amerikanske medienes beskrivelser av Lavrov-møtet er basert på opplysninger fra anonyme kilder.

Gravkirken og Klagemuren

Etter først å ha besøkt Gravkirken, det helligste stedet i kristendommen, fortsatte Trump til Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes som jødedommens helligste sted.

Iført en svart kalott, gikk Trump alene fram til muren, la høyrehånden på den knudrete steinflaten og så ut til å stikke en papirlapp inn i en av sprekkene, slik jøder gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs førstedame Melania, og presidentparets datter Ivanka besøkte kvinnedelen av den strengt segregerte muren. Ivanka Trump er gift med en jøde og har konvertert til jødedommen.

Se Trumps besøk ved Klagemuren: (artikkelen fortsetter under videoen)

Bakgrunn: Israelere og palestinere er spente på hva Trump har i ermet

Militærhjelp

USA har i alle år vært Israels fremste støttespiller, også militært. Siden seksdagerskrigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredden, Gazastripen, Sinaihalvøya og Golanhøydene, har landet i snitt mottatt 44 millioner kroner daglig i militærstøtte fra USA.

En ny avtale som ble inngått rett før årsskiftet, dobler dette til over 90 millioner kroner daglig de neste ti årene.

Palestinske aktivister hilste derfor Trump velkommen med generalstreik og demonstrasjoner på Vestbredden mandag og anklager USA for å støtte den 50 år lange israelske okkupasjonen av området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykt og usikkerhet

Både israelere og palestinere har sett fram til Trumps todagersbesøk med spenning og frykt, usikre på hva den amerikanske presidenten eventuelt måtte ha i ermet for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump hevdet tidligere i år at det ikke var noe i veien for at Israel og palestinerne kunne inngå en fredsavtale, noe han selv ville være mer enn behjelpelig med å få i stand.

Tjenestemenn i Det hvite hus har foran besøket imidlertid forsøkt å dempe forventningene om framskritt i fredsprosessen, som har stått i stampe i årevis.

Les også: Israels ambassade med sterk reaksjon mot LO etter boikott

Jublet for Trump

Valget av Trump skapte stor begeistring hos den israelske høyresiden og Netanyahu, etter at Trump i valgkampen blant annet lovet at USA som første land i verden skulle flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Advarslene mot å flytte ambassaden har vært mange, ikke minst fra araberverdenen. Trump, som i helgen besøkte Saudi-Arabia og inngikk kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for 930 milliarder kroner til landet, skal derfor ha lagt planen om ambassadeflyttingen på is.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Betlehem

Mandag ettermiddag skulle Trump og Netanyahu diskutere en rekke spørsmål, før de rundet av dagen med en privat middag

Tirsdag morgen reiser Trump til Betlehem der han skal tas imot av palestinernes president Mahmoud Abbas, før han returnerer til Israel og besøker holocaustmuseet Yad Vashem og holder en avsluttende tale ved det israelske nasjonalmuseet.

Les også: Trump ber om full boikott av Iran