Meny

Menneskerettsgruppe: Opptil 4.600 kan ha rømt fra fengsel i Kongo

Opptil 4.600 fanger kan ha rømt fra et fengsel i Kongos hovedstad Kinshasa tidligere denne uken, ifølge en menneskerettighetsgruppe tilknyttet Bill Clinton.

Så mange som 4.600 fanger kan ha rømt, om lag halvparten av alle innsatte i fengselet, opplyste Emmanuel Cole i menneskerettighetsgruppen Bill Clinton Foundation for Peace i Kinshasa fredag.

Coles uttalelse fredag kom etter at gruppen hans hadde sendt representanter for å besøke fengselet.

Kongolesiske myndigheter har ikke bekreftet antallet som rømte. De første meldingene gikk ut på rundt 50 fanger, og senere flere hundre.

Det var onsdag at medlemmer av den kristne sekten Budu Dia Kongo (BDK) angrep Makala-fengselet for å hente ut sektleder Ne Muanda Nsemi og andre medlemmer av sekten. Ifølge kongolesiske myndigheter ble flere personer drept under angrepet, men det foreligger ingen tall.

Torsdag opplyste lokale myndigheter at 179 av dem som rømte, ble pågrepet og plassert bak murene igjen. Det er ukjent om Nsemi var blant dem eller om han fortsatt er på frifot. Nsemi ble pågrepet i mars og siktet for å ha tatt til orde for opprør mot president Joseph Kabila.

Natt til fredag skal 65 av til sammen 69 innsatte i et fengsel i byen Kasungulu nær Kinshasa ha klart å rømme ved å åpne et hull i en vegg. Ti av dem ble pågrepet etter flukten, ifølge en lokal ideell organisasjon. Opplysningene er ikke bekreftet, men ifølge DPA kan det kan være forbindelse mellom de to fengselsrømningene, ettersom det skal sitte BDK-medlemmer også i Kasungulu-fengselet.

Populært