Assange sier han ikke kommer til å tilgi

Julian Assange uttalte seg fredag ettermiddag fra balkongen i Ecuadors ambassade i London.
Julian Assange uttalte seg fredag ettermiddag fra balkongen i Ecuadors ambassade i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sier han verken vil tilgi eller glemme at han har måttet tilbringe sju år av sitt liv uten frihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Anholdt i sju år uten tiltale, mens mine barn vokste opp og mitt navn ble krenket. Jeg verken tilgir eller glemmer, skrev han på Twitter fredag, etter at svensk påtalemyndighet hadde kunngjort at voldtektsetterforskningen mot ham stanses.

Assange søkte tilhold i Ecuadors ambassade i London i 2012, der han ennå oppholder seg.

Et FN-panel slo i februar i fjor fast at Assange er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og ba britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake. Sverige og Storbritannia avviste FN-rapporten og argumenterte med at Assange oppholdt seg frivillig i ambassaden.

– Det er en viktig seier for meg og for FNs menneskerettigheter at Sverige har henlagt etterforskningen, sa Assange fra balkongen ved ambassaden fredag ettermiddag.

Assange, som takket Ecuador og FN, sa også at hans forsvarere skal opprette dialog med britiske myndigheter for å planlegge veien videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig slo han fast at han vil kjempe videre i rettssystemet.

– Den virkelige krigen har bare så vidt startet, sa Assange, som frykter å bli utlevert til USA og straffeforfulgt der for å ha lekket hemmelige dokumenter.

– Det vil også være en glede for meg å kunne snakke med det amerikanske justisdepartementet, til tross for deres trusler mot meg, sa WikiLeaks-grunnleggeren.

Les også: Svensk etterforskning av Assange stanses