Rydding av atomavfall fra Andrejevabukta er igangsatt

Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Denne uken ble de første brenselsstavene fra ubåtreaktorene hentet ut for utskipning til atomanlegget i Majak i Uralfjellene.
Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Denne uken ble de første brenselsstavene fra ubåtreaktorene hentet ut for utskipning til atomanlegget i Majak i Uralfjellene. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet med å flytte atomavfall fra Andrejevabukta på Kolahalvøya i Russland, fem mil fra grensen til Norge, er igangsatt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første sju av totalt 22.000 brenselsstaver er denne uka tatt ut av de gamle atomlagringsanleggene, skriver Independent Barents Observer.

I Andrejevabukta ligger om lag hundre reaktorer fra ubåter. I hver reaktor er det fra femti til noen hundre brenselsstaver i et brenselselement. Hver stav er tre-fire meter lang, én til to centimeter i diameter og inneholder ett til to kilo uran.

Fra Andrejeva skal brenselsstavene fraktes på skipet Rossita til den sivile atomisbryterbasen Atomflot i Murmansk. Derfra skal de transporteres med jernbane til Majak i Sør-Uralfjellene, som huser et av de største atomanleggene i Russland.

Rossita går fra kai i Andrejeva for første gang 27. juni. Da skal utenriksminister Børge Brende være til stede på atomavfallsplassen.

Norge har siden 1997 tatt del i sikring av området og har per 2016 brukt omkring 250 millioner kroner på å bygge anlegg og systemer, ifølge Sør-Varanger Avis.