Nord-Koreas nyeste rakett trolig mer avansert enn man trodde

Bildet som er sendt ut av nordkoreanske myndigheter, viser oppskytingen av Hwasong-12-raketten mandag. Foto: AP / NTB scanpix
Bildet som er sendt ut av nordkoreanske myndigheter, viser oppskytingen av Hwasong-12-raketten mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten Nord-Korea testet mandag, var trolig langt mer avansert enn man først trodde, mener flere eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten Hwasong-12 fløy lenger enn noen rakett Nord-Korea har skutt opp tidligere. Noen eksperter mener den kan nå Alaska eller Hawaii om den blir skutt ut i en flatere bane.

Dermed kan det nordkoreanske våpenprogrammet være i ferd med å utvikle seg raskere enn ventet. Nord-Koreas president Kim Jong-un har som mål å utvikle en rakett som kan nå USA.

– Kim har trappet opp testingen av våpen i forhold til sin far og sin bestefar, og det begynner å bære frukter. Dette er et klart tegn på framgang, sier Melissa Hanham ved Middlebury Institute of International Studies i California.

Raketten nådde en høyde på 2.000 kilometer og fløy nesten 800 kilometer før den traff målet sitt i havet. Ekspertene sier den kunne ha fløyet mellom 4.000 og 7.000 kilometer om den var skutt ut i en lavere bane.

Det Nord-Korea trolig ennå ikke har fått til, er å konstruere en atomladning som er kompakt nok til å installeres på en slik langtrekkende rakett.

Les også: Nord-Korea: Vellykket test av ny rakett

Kina og Russland frykter opptrapping på Koreahalvøya

Nord-Korea åpen for dialog med USA

Helgesen: – Norge har høy status i Nord-Korea