Stemmer:

Melodi Grand Prix-finale i «terrorstat»

Russiske Julija Samojlova får ikke opptre i Ukraina.
Russiske Julija Samojlova får ikke opptre i Ukraina. Foto: Eurovision

Man kan like eller mislike måten Krim ble gjeninnlemmet i Russland på, men når ukrainerne nekter Samojlova å delta, synes jeg de misbruker Grand Prix til å markere sine politiske synspunkter, skriver Bjørn Nistad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Bjørn Nistad
Forfatter og doktor i russisk historie

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Lørdag vil årets Melodi Grand Prix-finale finne sted i Ukrainas hovedstad Kiev. Grand Prix-finalen har allerede blitt en skandale. Den russiske artisten Julija Samojlova er nektet å delta fordi hun har opptrådt på Krim, og ukrainerne nekter å godta Krims gjenforening med Russland i 2014.

Man kan like eller mislike måten Krim ble gjeninnlemmet i Russland på, men når ukrainerne nekter Samojlova å delta, synes jeg de misbruker Grand Prix til å markere sine politiske synspunkter. Under normale forhold burde Ukraina ha vært fratatt Grand Prix-finalen. Den europeiske kringkastingsunion lar likevel arrangementet gå av stabelen i Kiev. Dette mener jeg klart viser Vestens/Europas dobbeltmoral.

Grand Prix betyr ikke så mye. Det som betyr noe, er at Ukraina slipper unna med handlinger knapt noen annen stat ville ha sluppet unna med.

Dagens ukrainske regime kom til makten ved et væpnet kupp mot den folkevalgte presidenten, Viktor Janukovitsj, i februar 2014.

Dette kuppet satte til side en avtale om nyvalg og konstitusjonelle reformer som Janukovitsj og opposisjonen hadde inngått, og som den tyske, franske og polske utenriksministeren var garantister for. Etter kuppet latet EU som om avtalen ikke eksisterte. Og vestlige ledere og utenriksministre, inkludert vår egen utenriksminister Børge Brende, dro til Kiev for å vise sin støtte til kuppmakerne. I kuppmakernes midlertidige regjering tilhørte for øvrig fem-seks av ministrene partiet Svaboda og andre høyreekstremistiske grupperinger.

Som en reaksjon på kuppet mot Janukovitsj bryter det ut et folkelig opprør i Øst-Ukraina.

Kuppregimet i Kiev bestemmer seg for å undertrykke opprøret, og siden de regulære væpnede styrkene er i oppløsning, bruker det Høyre Sektor og andre bevæpnede høyrenasjonalistiske grupperinger til undertrykkelsen.

Resultatet blir en blodig borgerkrig som til nå har kostet ca 10.000 mennesker livet og drevet hundretusener på flukt.

2. mai 2014 ble ca 30 russiskvennlige aktivister brent levende i Fagforeningshuset i Odessa mens medlemmer av Høyre sektor jublet utenfor. Kiev-regimet har ikke gjort noe som helst for å stille de ansvarlige for retten.

Våren 2015 vedtok Radaen (parlamentet) i Kiev et sett med lover som gjorde det straffbart å kritisere virksomheten til 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig hadde drept hundretusener av jøder og polakker.

På samme tid ble det ukrainske kommunistpartiet formelt forbudt – i praksis hadde kommunistpartiet og andre opposisjons-grupperinger vært undertrykt siden kuppet i 2014.

Ingenting av dette utløste kommentarer eller protester fra vestlige politikere og menneskerettighetsforkjempere. Vestlige massemedier var tause. De eneste som uttrykte uro utenfor Russland, var tilsynelatende enkelte jødiske miljøer som tok avstand fra rehabiliteringen av 1940-tallets ukrainske fascister og fryktet gjenoppblomstring av antisemittisme i Ukraina.

I de siste årene har flere russiskvennlige journalister og politikere blitt drept i Ukraina. Disse drapene har knapt blitt nevnt av vestlige massemedier.

For bare et par dager siden så vi et nytt eksempel på hva slags regime som i dag har makten i Ukraina.

Til tross for at de risikerte å bli banket opp av høyreekstremister, deltok titusener av ukrainere i markeringer av Seiersdagen 9. mai, altså av seieren over Hitler-Tyskland i Den store fedrelandskrigen i 1941–45. Resultatet ble – som forventet – vold og provokasjoner fra høyreekstremistenes side, slåsskamper og flere titalls skadede.

På enkelte steder i Øst-Ukraina forsøkte lokalt politi å beskytte krigsveteraner og andre som ønsket å markere Seiersdagen. Dette provoserte Kiev-regimets innenriksminister, Arsen Avakov, som med henvisning til politiets angivelige beskyttelse av separatister og terrorister sparket de aktuelle politimestrene.

Andre ukrainske politikere, heriblant radarepresentanter, gikk lenger og sammenliknet deltakerne i markeringen av Seiersdagen med insekter som de oppfordret folk til å gå fysisk til angrep på.

Ingenting av dette nevnes av NRK og andre «mainstream» norske massemedier. Det virker som om den russiskvennlige befolkningen i Øst-Ukraina for norske journalister har mindre menneskeverd enn den vestorienterte befolkningen i Vest-Ukraina.

Under opprøret mot Janukovitsj i 2013–14 nærmest fotfulgte vestlige journalister begivenhetene på Maidan (Uavhengighetsplassen) i Kiev, og et par titalls demonstranter som ble skutt under uklare omstendigheter, utløste nærmest krigsoverskrifter i vestlige og norske aviser.

Flere tusen drepte barn, kvinner og eldre i Øst-Ukraina, myrdede russiskvennlige journalister og politikere og de daglige trakasseringene befolkningen i Øst-Ukraina utsettes for – som at krigsveteraner bankes opp – får ikke en brøkdel av denne oppmerksomheten.

Dette minner faktisk om rasisme.


Kilder:

Om lovene fra 2015 som gjør det straffbart å kritisere 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyreekstremister.

Video: Innenriksminister Arsen Avakovs sparking av politisjefer fordi politiet prøvde å beskytte krigsveteraner og andre som ville feise Seiersdagen 9. mai mot høyreekstremister

Mot åpen fascisme: Lenker til utsagnene til diverse ukrainske politikere om samme sak (politiets beskyttelse av krigsveteraner og andre mot høyreekstremister) finner du i mitt siste nyhetsbrev der jeg skriver om saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden