Svensk radio: Akilov kobles til nettverk rundt etterlyst jihadistleder

Fredag 7 april kjørte en lastebil inn i folkemengden på Drottninggatan og endte i fasaden på varehuset Åhléns. Den 39 år gamle usbekiske statsborgeren Rakhmat Akilov har tilstått angrepet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Fredag 7 april kjørte en lastebil inn i folkemengden på Drottninggatan og endte i fasaden på varehuset Åhléns. Den 39 år gamle usbekiske statsborgeren Rakhmat Akilov har tilstått angrepet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mannen som mistenkes for å stå bak angrepet i Stockholm, Rakhmat Akilov, skal ha hatt koblinger til en terroretterlyst opprørsleder, melder Sveriges Radio. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbindelsene hadde han gjennom sosiale medier, og han fikk propagandamateriell gjennom en mellommann, skriver kanalen , som har fulgt Akilovs elektroniske spor helt til Abu Saloh. Han er ifølge Sveriges Radio en etterlyst jihadist, som er topplederen for en usbekisk islamistgruppe som deltar i Syria-krigen og er bindeleddet til al-Qaida.

– Det er unektelig interessant ettersom det viser dels at det finnes en eventuell kobling der, det må man undersøke. Men det viser også at sosiale medier spiller en stor rolle, sier terrorforskeren Magnus Ranstorp.

Akilov skal i hovedsak ha brukt det russiske siden Odnoklassniki, hvor usbekiske jihadister sirkulerte islamistisk propaganda i månedene før angrepet i Stockholm, melder radioprogrammet Ekot. Propagandamaterialet ble samlet hos en anonym person som legger til Akilov som venn, og dermed skal Akilov ha fått tilgang til materialet.

39-årige Akilov har tilstått lastebilangrepet der fire personer ble drept i Stockholm før påske. Tre av dem døde på stedet og den fjerde på sykehus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden