Flyktninghjelpen: 680.000 flykter fra sult i Somalia

Somaliske familier som er internt fordrevet på grunn av tørke, ankommer en leir i Kaxda i utkanten av Mogadishu i april.
Somaliske familier som er internt fordrevet på grunn av tørke, ankommer en leir i Kaxda i utkanten av Mogadishu i april. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

680.000 mennesker har flyktet fra sine hjem som følge av tørke og matmangel i Somalia, opplyser Flyktninghjelpen. FN ber om hjelp før det blir for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to sesonger med lite regn er landet rammet av den verste tørken på 20 år. Regntiden har nå startet, men hvis det ikke kommer nok nedbør, vil landet kunne stå overfor en ny sultkatastrofe, advarer Flyktninghjelpen.

– For å redde familiene sine fra å sulte i hjel, har allerede 680.000 mennesker forlatt hjemmene sine på leting etter vann og mat, og noen har også flyktet over landegrensene, sier landdirektør Victor Moses.

I en uttalelse i forkant av en Somalia-konferanse i London torsdag, sier FNs generalsekretær António Guterres at landet så langt har unngått matmangel, men faren øker.

– Vi frykter det verste, sier Guterres, som var på befaring i Somalia for mindre enn to måneder siden. Det var hans første oppdrag som FNs nye generalsekretær. Han trekker trådene tilbake til 2011 da han også besøkte landet. Det året døde 260.000 personer, halvparten av dem barn, av matmangel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tunge minner

– Jeg kan aldri glemme ødeleggelsen, de internt fordrevne, tørken, matmangelen og desperasjonen, heter det i uttalelsen fra FN-sjefen torsdag.

– Hvis det er ett minne jeg aldri kommer til å glemme, så er det minnet om et barn som allerede er døende, og som kunne ha fått hjelp, men ikke fikk det fordi hjelpen kom fram for sent, sier Guterres, som kaller dette «en flekk på menneskehetens samvittighet».

Hjelpeorganisasjoner oppfordrer verdenssamfunnet til å slette Somalias gjeld. Redd Barna mener Verdensbanken må komme på banen. Guterres ber på sin side verdenssamfunnet om å stille opp med nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om hjelp

– Donorer har vært sjenerøse. Og jeg takker for det. Men vi trenger mer, ikke bare nå, men på lang sikt. Behovene øker, og vi må snu situasjonen, sier Guterres.

Somalia oppnår gradvis mer politisk stabilitet og at landets myndigheter er mer i stand til å handle enn før. Men situasjonen er skjør, uttaler Guterres, som viser til det han kaller «en dødelig kombinasjon av vedvarende tørke og omfattende fattigdom, internt fordrevne flyktninger, pågående ustabilitet og brudd på humanitære lover og menneskerettigheter i lys av terrorangrep».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn lider

6,2 millioner innbyggere har nå utilstrekkelig tilgang på mat, ifølge FN. 2,9 millioner innbyggere er nå drevet ut i matkrise på grunn av den pågående tørken, ifølge Folkehjelpen.

Tidligere denne måneden la UNICEF fram anslag som viser at antall akutt underernærte barn i Somalia nå har nådd 1,4 millioner. 275.000 av dem kategoriseres som livstruende tilfeller.

Regntiden kan føre til økning i antall malariatilfeller og kolerautbrudd. Verdens helseorganisasjon WHO og somaliske myndigheter har innledet en kampanje for å vaksinere 460.000 mennesker mot kolera.

Somalia:

* Somalia har vært uten en effektiv sentralmakt siden diktatoren Siad Barres fall i 1991.

* Den afrikanske union (AU) har hatt fredsbevarende soldater i landet siden 2007.

* I 2012 ble det etablert en ny sentralregjering som har støttet seg på AU og lokale klaner.

* Regjeringen har særlig møtt motstand fra den militante islamistgruppa al-Shabaab, som har tilknytning til al-Qaida.

* Regionen Somaliland i nordvest har i praksis fungert som en selvstendig stat siden 1991.

* Etter planen skulle det holdes valg i landet i 2016, men dette lot seg ikke gjennomføre på grunn av sikkerhetssituasjonen.

* 8. februar utpekte nasjonalforsamlingen, som består av lokale stammeledere, Mohamed Abdullahi Farmajo til ny president.

* Tørke og konflikt har brakt landet til randen av det som kan bli en alvorlig sultkatastrofe.

* Ifølge FN trenger nå over halve befolkningen, 6,2 millioner mennesker, hjelp for å overleve. 2,9 millioner trues av hungersnød.