5.000 arbeidere evakuert etter at tunnel med radioaktivt avfall kollapset i USA

Bildet fra USAs energidepartement viser hullet i tunneltaket. Foto: AP / NTB scanpix
Bildet fra USAs energidepartement viser hullet i tunneltaket. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tusenvis av ansatte ved et nedlagt atomanlegg i delstaten Washington er evakuert etter at en tunnel fylt med radioaktivt materiale kollapset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alarmen ved det nedlagte atomanlegget Hanford sørøst for Seattle gikk etter meldinger om kollaps i en tunnel fylt med radioaktivt materiale. Ansatte fikk tirsdag morgen lokal tid beskjed fra sine overordnede om å «sikre ventilasjon», unngå å spise eller drikke, og evakuere området.

Opplysningene ble senere bekreftet av det amerikanske energidepartementet, som opplyser at også ansatte i nærliggende områder fikk beskjed om å holde seg innendørs.

– Vi er bekymret for at jorden som dekker en jernbanetunnel i nærheten av et tidligere anlegg for behandling av kjemiske stoffer, har kollapset. Tunnelen inneholder radioaktivt materiale, het i en uttalelse.

Senere på dagen opplyste myndighetene at det ikke er tegn på at radioaktivt materiale har lekket fra det seks meter store hullet i tunnelen. Hullet skal nå fylles igjen med jord.

Hanford-anlegget ligger langs Columbia River, om lag 275 kilometer sørøst for Seattle, og er en av USAs største lagringsplasser for radioaktivt avfall i forbindelse med produksjon av atomvåpen. Det ble i sin tid brukt til å produsere plutonium som en del av det topphemmelige Manhattan-prosjektet. Produksjonen av plutonium ved anlegget stanset i 1987, og i dag deltar rundt 8.000 personer i opprydningsarbeidet. Det er ventet å være fullført i 2060.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden