Norge i uvant rolle i Nord-Korea-samtaler

Nord-Korea ledes av Kim Jong-un. Ifølge japanske og sørkoreanske medier har han nå sendt en delegasjon til Oslo for å snakke med en delegasjon fra USA.
Nord-Korea ledes av Kim Jong-un. Ifølge japanske og sørkoreanske medier har han nå sendt en delegasjon til Oslo for å snakke med en delegasjon fra USA. Foto: Wong Maye-e / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan være på vei inn i ukjent terreng som fredsmekler hvis det stemmer at det nå pågår samtaler mellom Nord-Korea og USA i Oslo. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke japanske og sørkoreanske medier har denne uka meldt om uoffisielle samtaler mellom nordkoreanske utsendinger og en amerikansk delegasjon i Oslo.

Hvis dette er riktig, har Norge havnet i en uvant rolle, mener direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

– Norge har tradisjonelt meklet i interne konflikter og borgerkriger. Det har vært snakk om mekling mellom en regjering og én eller flere ikke-statlige militære grupperinger, påpeker fredsforskeren.

– Jeg kan ikke komme på nyere eksempler på at Norge har meklet i en konflikt mellom stater, sier han.

Anerkjent

Harpviken mener det likevel ikke er noen tvil om at Norge over store deler av verden er anerkjent som mekler og tilrettelegger i fredsprosesser. Han tror dette kan ha bidratt til å gjøre Oslo aktuelt.

– I slike samtaler er det viktig å nå enighet om et sted hvor alle parter opplever at det er OK å møtes. Da kan Norge være en god kandidat. Norge er en ganske ufarlig aktør med få interesser i Nord-Korea, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk Institut for Asienstudier i København, mener det også spiller en rolle at Norge tidlig anerkjente Nord-Korea som egen stat.

– Det glemmes ikke at man var blant de første i den vestlige verden som etablerte normale forbindelser til Nord-Korea, sier Helgesen.

Aktuelt: – Norge har en høy status i Nord-Korea

Utsending fra nordkoreansk UD

Japanske medier skriver at Nord-Koreas delegasjon ledes av Choe Son-hui, direktør for Nord-Amerika-avdelingen i det nordkoreanske utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En anonym kilde sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at samtalene finner sted i Oslo, og at den amerikanske delegasjonen ledes av Suzanne DiMaggio i tankesmia New America. Minst én tidligere amerikansk tjenestemann deltar, men ingen fra den nåværende administrasjonen er med, ifølge Reuters' opplysninger.

Meldingene er ikke offisielt bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ikke kommentere spørsmål knyttet til eventuelt norsk engasjement i freds- og forsoningsarbeid, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet.

Les også: Diplomat om Nord-Koreas atomvåpen: – En nært forestående krise

Lykkes ikke alltid

Det var den såkalte Oslo-prosessen på 1990-tallet som for alvor satte Norge på kartet som fredsmekler. Den gang ble Oslo sted for hemmelige samtaler mellom Israel og palestinske PLO.

Senere har Norge vært involvert i fredsprosesser i Mali, i Guatemala, på Sri Lanka, i Sør-Sudan, i Afghanistan og nå sist i Colombia.

Listen inneholder både suksesser og bitre nederlag. På Sri Lanka endte borgerkrigen i blodbad.

– I etterpåklokskapens lys er det lett å se at Norge burde ha trukket seg ut som mekler på Sri Lanka på et tidligere tidspunkt, sier Harpviken.

Les også: Nord-Korea bygger mystiske øyer

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Et pent skritt»

Ifølge Helgesen har Nord-Korea-konflikten vært en berg-og-dal-bane i over 60 år. Han er positiv til at Norge nå kan få en rolle i prosessen.

– Det kan være et pent skritt i positiv retning hvis partene nå møtes. Men vi bør ikke forvente at de kan løse alle problemer på noen få møter i Oslo, sier han.

Avstanden mellom partene er svært stor, advarer Harpviken.

– Du skal langt tilbake i tid for å finne en situasjon der muligheten for reell væpnet konflikt har vært like stor som i dag. Men det i seg selv gjør det ekstraordinært viktig at partene møtes nå, sier han.

Les også:

– Trump forstår ikke hva han har satt i gang

Trump håner diktatoren: – Ikke så mektig som han tror

– Trump er farligere enn Kim