Boko Haram har løslatt bortførte Chibok-jenter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boko Haram har løslatt minst 80 av Chibok-jentene som den islamistiske opprørsgruppa kidnappet i 2014, bekrefter flere kilder overfor AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortføringene i Chibok

* Boko Haram er en islamistisk opprørsgruppe i Nigeria som siden 2009 har drept tusenvis av mennesker.

* Gruppen har også bortført flere hundre unge jenter.

* 14. april 2014 ble 276 jenter mellom 16 og 18 år bortført fra en skole i Chibok i delstaten Borno. 53 av jentene klarte å rømme fra kidnapperne.

* Kidnappingene har vakt sinne både i Nigeria og internasjonalt. Mange har kritisert myndighetene for å ikke gjøre nok for å redde skolejentene.

*17. mai i fjor ble en av jentene funnet i live etter bortføringen. To dager senere meldte myndighetene i Nigeria at ytterligere en av Chibok-jentene var blitt reddet.

* I oktober 2016 greide nigerianske myndigheter å forhandle fram løslatelse av 21 av jentene.

* 6. mai 2017 melder Sky News at opp til 50 jenter er løslatt. Al Jazeera melder at 62 jenter er sluppet fri, mens Reuters melder at antallet er 82.

Både sikkerhetskilder, en minister og faren til to av de kidnappede jentene bekrefter overfor det franske nyhetsbyrået at jentene ble løslatt lørdag.

–Jeg kan bekrefte at løslatelsene har funnet sted, sier ministeren, mens sikkerhetskildene i Banki i delstaten Borno sier «minst 80 Chibok-jenter» hadde blitt fraktet dit.

Enoch Mark, som hadde to døtre blant de savnede jentene, sier også han hadde blitt informert om dette.

Regjeringen i det afrikanske landet uttalte i midten av april at de var i forhandlinger med den islamistiske opprørsgruppa om løslatelse av om lag 83 jenter.

Den ekstremistiske gruppa bortførte mer enn 200 jenter fra en skole i Chibok i delstaten Borno i 2014. Noen har imidlertid blitt løslatt, sist i oktober i fjor da om lag 20 slapp fri etter at Røde Kors fikk forhandlet fram en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden begynnelsen av 2014 skal Boko Haram ifølge Amnesty ha bortført mer enn 2.000 gutter og jenter i Nigeria, som de mener blant annet brukes som soldater, sexslaver eller til å gjennomføre selvmordsangrep.

En av jentene som tidligere maktet å flykte fra Boko Haram har bedt det internasjonale samfunnet om å ikke glemme jentene som fortsatt er i gruppens varetekt.

Les også: 1.000 dager siden skolejenter ble bortført i Nigeria