Tegner dystert bilde av Sverige

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson holdt sin årlige vårtale lørdag.
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson holdt sin årlige vårtale lørdag. Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SD-leder Jimmie Åkesson sikter mot å bli størst i neste års riksdagsvalg. Samtidig tegner han et dystert bilde av hvordan «etablissementet» har ødelagt Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraterna-lederen holdt sin årlige vårtale lørdag, i skyggen av presidentvalget i Frankrike.

I den tegnet han et dystert bilde av både arbeidsmarkedet, verden, skolen, pensjonisters levevilkår og kriminalitet i Sverige, samtidig som han pekte på «Det venstreliberale etablissementet» som ansvarlige for problemene.

Med Marine Le Pen-lignende toner hevdet han at «etablissementet» maler over alle problemene i landet, som de verken evner å se eller løse.

Blant annet fyrte han løs mot de øvrige partiene i landet etter at blant annet Donald Trump har pekt ut Sverige som et «skrekkeksempel» når det gjelder innvandring, samt etter terrorangrepet i Stockholm.

– Jeg mener at etter en tid med sorg er det på tide å dele ut politisk ansvar. Hvor er selvkritikken, hvor er ydmykheten, spurte han.

Samtidig svarte han på kritikken om at Sverigedemokraterna skader og splitter landet med sine uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et veldig typisk venstreliberalt argument. Dersom man retter kritikk mot dem, så svartmaler man virkeligheten, sier han.

Ifølge politiet var rundt 1.400 mennesker til stede under Åkessons tale. Partiet hans har siden 2014 styrket sin posisjon som riksdagens tredje største parti på meningsmålingene, og i noen målinger lukter partiet sågar på andreplassen.

Les også: Sverigedemokraterna refses for å skade Sverige