
Sørkoreanere forvirret etter at Trump har begynt å rose Kim

USAs president Donald Trumps rosende omtale av Nord-Koreas leder Kim Jong-un skaper nå forvirring sør på Koreahalvøya.
Tidligere president George W. Bush omtalte i sin tid daværende Nord-Korea-leder Kim Jong-il som en «pygmé». Avstanden er stor til Trumps rosende omtale av den nåværende lederen Kim Jong-un i intervjuer de siste dagene.
Til TV-kanalen CBS sa Trump at Kim, som overtok ledervervet 28 år gammel, har klart å beholde makten til tross for forsøk «fra mange mennesker» på å frata ham makten.
– Så han er helt klart en ganske en glup fyr, sa Trump.
Mandag fortsatte Trump å rose Kim i et intervju med Bloomberg News:
– Dersom det ville vært hensiktsmessig for meg å møte ham, ville jeg helt klart gjøre det. Jeg ville være beæret over å få gjøre det, sa Trump.
Uttalelsene står i kontrast til USAs advarsler om et mulig militært angrep på Nord-Korea hvis ikke landet stanser sitt arbeid med å utvikle atomvåpen. Trump har flere ganger den siste tiden gjort det klart at han ikke vil utelukke muligheten for et angrep.
Les også: – Trump er farligere enn Kim
Forvirring i sør
Trumps uttalelser skaper nå forvirring i Sør-Korea, som i mange år har vært en viktig alliert av USA.
– Rugby-ballen Trump roser plutselig Kim Jong-un som en ganske glup fyr, var tittel på hovedsaken i mandagsutgaven av avisen Segye. «Rugby-ball» er et uttrykk som indikerer uforutsigbarhet.
På høytstående nivå i regjeringsapparatet i Seoul har flere uttrykt optimisme om at det kanskje nettopp er en slik uortodoks tilnærming som nå trengs, etter at man i flere tiår ikke har klart å stanse Nord-Koreas militære oppbygging på annet vis.
Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap mener Trumps ros kan være en strategi for å kunne legge ytterligere press på Nord-Korea.
Les også: Nord-Korea mener USAs bombefly øker faren for atomkrig
Rakettskjold
Forfatter, journalist og Asia-kommentator Bradley Martin skriver i Asia Times at regimet i nord har festet sine øyne på Seoul, ikke Washington.
– De tror de kan slå sørkoreanerne, kanskje til og med uten å bruke kjernefysiske våpen, dersom de klarer å manøvrere USA til å holde seg unna, skriver han.
Mandag var USAs omstridte rakettskjold THAAD ferdig installert i Sør-Korea. Dagen etter ba Kina om at rakettskjoldet må fjernes øyeblikkelig. Også i Sør-Korea er rakettskjoldet omstridt, og kritikere mener det bidrar til å trappe opp konflikten med Nord-Korea.
Tirsdag reagerte Nord-Korea sterkt på at USA bruker bombefly under militærøvelser i Sør-Korea. Regimet i nord mener USA trener på å slippe atombomber over Nord-Korea, melder nyhetsbyrået Reuters.
– Trump sliter med uvanlig mange begynnerproblemer
Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist
Nord-Koreas atomsprengninger og rakettoppskytninger:
* Nord-Korea har gjennomført fem atomprøvesprengninger, i 2006, 2009, 2013, og to i 2016. Landet utvikler også langtrekkende raketter.
* Nord-Korea begynte sitt rakettprogram på 1960-tallet i samarbeid med Sovjetunionen.
* Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.
* 7. februar 2016: Nord-Korea plasserer en satellitt i bane rundt jorda.
* 24. august 2016: Prøveoppskyting av et missil fra en ubåt. Raketten flyr 500 kilometer og inn i Japans luftovervåkingssone. FNs sikkerhetsråd fordømmer denne og tre tidlige oppskytinger av ballistiske missiler 9. juli, 18. juli og 2. august.
* 5. september 2016: Tre ballistiske raketter blir sendt ut over Japanhavet.
* 12. februar 2017: Prøveoppskyting av en langtrekkende rakett ut over Japanhavet. Raketten flyr om lag 500 kilometer og lander i havet mellom Nord-Korea og Japan.
* 7. mars 2017: Fire ballistiske raketter blir skutt ut over Japanhavet, tre av dem lander i havområder kontrollert av Japan.
* 5. april 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett i retning Japan. Det ballistiske missilet flyr om lag 60 kilometer før det lander i havet.
* 29. april 2017: Nord-Korea tester ballistisk missil samme dag som FN holder Nord-Korea-møte om den anspente situasjonen rundt landet. Ifølge kilder eksploderer missilet like etter oppskyting.