Historisk NATO-vedtak i Montenegro

Mange i Montenegro er imot at landet blir medlem av NATO, og flere hundre motstandere hadde samlet seg foran bygningen der de folkevalgte stemte for medlemskap. Foto: Risto Bozovic / AP / NTB scanpix
Mange i Montenegro er imot at landet blir medlem av NATO, og flere hundre motstandere hadde samlet seg foran bygningen der de folkevalgte stemte for medlemskap. Foto: Risto Bozovic / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Montenegros nasjonalforsamling har vedtatt at landet skal bli medlem av NATO, tross kraftig motstand fra Russland og den russiskvennlige opposisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De folkevalgte sa fredag ja til NATO-medlemskap under et møte i den lille byen Cetinje sør i landet, som er landets gamle hovedstad. Alle de 46 representantene som var til stede, stemte for traktaten med NATO. Beslutningen beskrives som en historisk dreining mot vest i det lille Balkan-landet.

Nasjonalforsamlingen har i alt 81 plasser, men opposisjonens representanter boikottet avstemningen.

Montenegro ventes å bli offisielt medlem av forsvarsalliansen i slutten av mai, i forbindelse med NATO-toppmøtet i Brussel.

Protest

Flere hundre demonstranter hadde samlet seg foran bygningen idet parlamentarikerne ankom. De måtte tåle å bli kalt både «forrædere» og «tyver» av folkemassen som tilhører den delen av befolkningen som ønsker et tett samarbeid med Russland og Serbia, framfor med Vest-Europa.

«NATO-mordere, dere har blodige hender!» sto det på en av plakatene. Det ble også satt fyr på et NATO-flagg før demonstrasjonen løste seg opp uten at det kom til sammenstøt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stoltenberg sjokkert over volden i Makedonia

Montenegros regjering mener på sin side at NATO-medlemskap vil bidra til både stabilitet, sikkerhet og økonomisk vekst.

– Denne dagen vil bli husket som en av de beste i vår historie, sa statsminister Dusko Markovic da han talte til nasjonalforsamlingen.

Strategisk viktig

Montenegros forsvar består av kun 2.000 soldater, men når landet blir medlem av NATO, vil forsvarsalliansen få full kontroll over Adriaterhavet. De andre landene ved Adriaterhavet, Albania, Kroatia og Italia, er allerede medlemmer.

Landet er politisk splittet mellom en fløy som ønsker en vestlig tilnærming og en fløy med ortodokse kristne som ønsker et nært forhold til Serbia og Russland.

Montenegro ble selvstendig i 2006 etter å ha vært i en føderasjon med Serbia. Før krigene på Balkan på 1990-tallet var Montenegro en del av det tidligere Jugoslavia.

Les også: Kraftig russisk reaksjon på NATO-møte på Svalbard