77 skadd da demonstranter stormet parlamentet i Makedonia

Artikkelen fortsetter under annonsen

77 personer ble skadd da rasende demonstranter stormet nasjonalforsamlingen i Makedonia torsdag. Nå har landets president invitert til politiske samtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som ble skadd i kaoset i nasjonalforsamlingen var det 22 politifolk og flere folkevalgte.

Flere titalls demonstranter, mange av dem maskerte, trengte seg gjennom politisperringene etter at sosialdemokratene (SDSM), som sitter i opposisjon, sammen med partier som representerer Makedonias albanske minoritet, stemte fram en ny president i nasjonalforsamlingen.

Statsministerens tilhengere bak stormingen

Demonstrantene er tilhengere av tidligere statsminister Nikola Gruevski fra det nasjonalistiske partiet VRMO, som vant valget i Makedonia i desember 2016, men som ikke fikk nok stemmer til å danne regjering på egen hånd.

Gruevski har slitt med å danne en koalisjonsregjering, og tilhengerne hans har hatt jevnlige gatedemonstrasjoner mot den politiske situasjonen i landet de siste to månedene.

Den flere timer lange konfrontasjonen ble avsluttet da politiet til slutt fikk presset demonstrantene ut av nasjonalforsamlingen, men det er frykt for mer uro i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Stoltenberg sjokkert over volden

Presidenten vil ha samtaler

Presidenten i Makedonia Gorge Ivanov inviterte fredag landets politiske ledere til å delta i samtaler. Det er uvisst om sosialdemokratene og partiene som representerer den albanske minoriteten ønsker å møte presidenten.

Presidenten er en nær alliert av nasjonalistene i VRMO, og har nektet å gi SDSM muligheten til å danne regjering, selv om partiet da kan få flertall.

Sterk reaksjon fra EU og Tyskland

EUs utenrikssjef Federica Mogherini betegnet fredag voldshandlingene i Makedonia som uakseptable.

– Vold er uakseptabelt, særlig når det skjer i demokratiets høyborg, sa hun under EUs utenriksministermøte på Malta fredag.

Mogherini betegner torsdagens kaos som «en alvorlig krise som kan bli farlig».

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel kaller stormingen av parlamentet uakseptabel, og mener det bør legges til rette for at en ny regjering kan dannes snarest i Makedonia.

– Det er fullstendig uakseptabelt at det nåværende regjeringspartiet nekter å la dette skje, og at partiets tilhengere stormer parlamentet og slår løs på representantene, sier han.

Krisen i Makedonia:

* Makedonia har vært uten regjering siden valget i desember i fjor.

* Da fikk det konservative VRMO, som har styrt Makedonia i over ti år, flest seter i nasjonalforsamlingen, men ikke rent flertall. Regjeringsforhandlinger med det albanske partiet DUI strandet på deres krav om å gjøre albansk til et offisielt språk i hele landet og en granskning av en avlyttingsskandale som førte til at valget ble utskrevet.

* Makedonia ble selvstendig i 1992, under oppløsningen av Jugoslavia.

* Rundt 2 millioner innbyggere, hvorav 68 prosent er makedonere og 22 prosent etniske albanere. Mindre grupper av rom, etniske tyrkere, serbere og vlaker.

* Zora Zaevs sosialdemokratiske parti har nå sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen med støtte fra flere albanske partier. President Gjorge Ivanov nekter likevel å gi Zaev mandat til å danne regjering. Presidenten og VROMOP-leder og tidligere statsminister Nikola Gruevski ønsker begge at krisen løses ved nyvalg.