FNs sikkerhetsråd utsatte Vest-Sahara-resolusjon

Generalsekretær i FN Antonio Guterres har sagt at han mener tiden er klar for å gå inn i nye forhandlinger om Vest-Sahara. Her fra besøk i syrisk flyktningleir i Jordan. Foto:  Raad Adayleh / AP / NTB scanpix
Generalsekretær i FN Antonio Guterres har sagt at han mener tiden er klar for å gå inn i nye forhandlinger om Vest-Sahara. Her fra besøk i syrisk flyktningleir i Jordan. Foto:  Raad Adayleh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd utsatte torsdag å stemme over et forslag til resolusjon om konflikten rundt Vest-Sahara, men forventes å stemme i løpet av fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tegn til at Polisario, som kjemper for et selvstendig Vest-Sahara, forbereder å trekke seg ut av Guerguerat-stripen nær grensen mot Mauritania i Vest-Sahara, slik det amerikanske resolusjonsforslaget krever.

– Sikkerhetsrådet ønsker å se om det skjer noen betydelig utvikling på bakken i de kommende timene, sier en FN-diplomat som ønsker å være anonym.

Resolusjonsutkastet krever blant annet at frigjøringsbevegelsen Polisario trekker sine folk ut av buffersonen. Marokko, som har okkupert Vest-Sahara siden 1975, trakk sine styrker ut av buffersonen i februar.

Frankrike, som har et nært forhold til Marokko, har insistert på at Polisario trekker seg tilbake fra Guerguerat-stripen.

Marokko og Polisario kriget om kontrollen over Vest-Sahara fra 1974 til 1991, og Marokko hadde kontroll over det meste av territoriet da FN framforhandlet en våpenhvile for den tidligere spanske kolonien.

Marokko ser på Vest-Sahara, som er rikt på naturressurser som fosfat og fisk, som en del av sitt territorium, og har tilbudt det delvis selvstyre. Polisario, som støttes av Algerie, ønsker selvstendighet og vil at FN skal stemme over dette.