Tillerson: Kina truer Nord-Korea med sanksjoner

Se intervjuet med Tillerson.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier at Kina har truet Nord-Korea med sanksjoner om landet gjennomfører ytterligere tester av atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillerson uttaler seg om Kinas forhold til Nord-Korea i et intervju med Fox News Channel torsdag kveld, dagen før han skal lede et møte om Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd.

– Vi vet at Kina har samtaler med ledelsen i Nord-Korea. De har bekreftet overfor oss at de har henstilt til regimet om ikke å gjennomføre flere kjernefysiske tester, sier Tillerson.

– Kina har også sagt til USA at de har informert Nord-Korea om at hvis de gjennomfører ytterligere kjernefysiske tester, vil Kina igangsette egne sanksjoner, sier Tillerson.

Les også: Neppe krig med det første, men…

Trump håner diktatoren: – Ikke så mektig som han tror

Hardere linje

På møtet i FNs sikkerhetsråd vil Tillerson trolig presse på for at landene tar en hardere linje overfor Nord-Korea. Tillersons kinesiske motpart, Wang Yi, vil også delta på møtet. USA har lenge gått i bresjen for tiltak mot Nord-Korea, men har også gjort det klart at de ønsker at Kina tar en lederrolle i den diplomatiske prosessen for å få en fredelig løsning på den svært anspente situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å teste Kinas villighet til å hjelpe oss med å håndtere denne alvorlige trusselen. Vi skal diskutere hvilke grep som kan bli nødvendige for å øke presset på ledelsen i Nord-Korea for å få dem til å revurdere sitt nåværende ståsted, sier Tillerson om møtet fredag.

Ingen resolusjonsutkast skal diskuteres på møtet.

Tidsspørsmål

Tidligere torsdag betegnet admiral Harry Harris Jr. i USAs stillehavskommando situasjonen med Nord-Korea som en krise og sa at forholdet mellom landene er på sitt verste noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harris er overbevist om at Nord-Koreas leder Kim Jong Un ønsker å gjennomføre planen om å utvikle atomvåpen og ballistiske missiler med kapasitet til å nå amerikansk jord, slik den nordkoreanske lederen har sagt gjentatte ganger. Ifølge Harris vet ikke amerikansk etterretning hvor langt unna målet Nord-Korea er, men han er sikker på at de vil nå det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet er ikke om det vil skje, men når.

Les også: Xi ber Trump trå varsomt overfor Nord-Korea

– Kinesiske kampfly i full beredskap

USA vil presse FN

FNs sikkerhetsråd har vedtatt seks sett med sanksjoner mot Nord-Korea for å legge press på landet, men dette har ikke forhindret Nord-Korea fra å teste ballistiske missiler og atomvåpen.

Dette skyldes ifølge eksperter at sanksjonene ikke er gjennomført i tilstrekkelig grad. USA vil nå presse verdenssamfunnet til å følge opp sanksjonene. Ikke minst er det viktig at Kina, som Nord-Koreas viktigste handelspartner, følger opp, for at sanksjonene skal ha noen effekt.

VIDEO: Nord-Korea hold storstilt militæraksjon.