Stoltenberg sjokkert over volden i Makedonia

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er sjokkert over angrepene på folkevalgte i Makedonia. Foto: Agelo Carconi /ANSA via AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er sjokkert over angrepene på folkevalgte i Makedonia. Foto: Agelo Carconi /ANSA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EU og NATO ber innstendig om en umiddelbar slutt på volden i Makedonia etter at demonstranter stormet landets parlament og angrep folkevalgte og journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier ifølge Politico at han er sjokkert over volden torsdag.

– Alle parter burde respektere demokratiske prosesser og gå i dialog, ikke ty til vold, skriver han på Twitter.

Den kritiske situasjonen i Makedonia eskalerte kraftig da demonstrantene brøt gjennom politisperringer, kastet stoler, kjeftet og gikk til angrep. Blant de skadde var Sosialdemokratenes partileder Zoran Zaev, som blødde fra panna på bilder som ble sendt på makedonsk fjernsyn.

– Vi fordømmer på det sterkeste angrepene i dag på parlamentsmedlemmer i Skopje. Volden er fullstendig uakseptabel, heter det i en felles uttalelse fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini and EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn.

De ber folk roe og beherske seg.

Også utenriksdepartementet i nabolandet Hellas er svært bekymret over at Makedonia «glir over i en dyp politisk krise». I en pressemelding sent torsdag uttrykker de sorg og bekymring og ber de rivaliserende partene vise vilje til kompromiss og samarbeid.

– Uten det, med stillstand, kan dette eksplodere.