Åpen for alle - alltid

Nord-Korea sier ja til besøk fra FN-ekspert

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sagt ja til å la en FN-ekspert som blant annet skal se på situasjonen for funksjonshemmede barn, komme til landet. Foto: AP / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sagt ja til å la en FN-ekspert som blant annet skal se på situasjonen for funksjonshemmede barn, komme til landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang noensinne har Nord-Korea sagt ja til å ta imot en av FNs menneskerettighetseksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Catalina Devandas-Aguilar er ekspert på funksjonshemmedes rettigheter og er knyttet til FNs menneskerettighetsråd. Hun er invitert av regimet og er ventet å ankomme til den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang onsdag neste uke, opplyser FNs menneskerettighetsråd torsdag.

Menneskerettighetsrådet har anklaget Nord-Korea for forbrytelser mot menneskeheten og for å holde 120.000 mennesker fanget i leire under svært brutale forhold.

Nord-Korea boikottet så sent som i forrige måned et møte i rådet der menneskerettighetssituasjonen i landet ble gjennomgått.

Devandas-Aguilar sier at besøket neste uke vil være en viktig mulighet til å få førstehånds opplysninger om situasjonen i landet både når det gjelder «nasjonale realiteter, lover, politikk og programmer for personer med funksjonshemninger». Hun vil være spesielt opptatt av å undersøke hvilke forhold barn med funksjonshemninger lever under.

Besøket vil vare i seks dager, og den siste dagen skal hun etter planen holde en pressekonferanse i Pyongyang.