Åpen for alle - alltid

Drivstoffmangel i Nord-Koreas hovedstad

En ansatt står ved en bensinpumpe i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Byen er rammet av akutt drivstoffmangel, og årsaken er ikke kjent. Foto: Eric Talmadge / AP / NTB scanpix
En ansatt står ved en bensinpumpe i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Byen er rammet av akutt drivstoffmangel, og årsaken er ikke kjent. Foto: Eric Talmadge / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akutt drivstoffmangel i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang har ført til prisøkning og hamstring. Kina er største leverandør, og landet anklages for å stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drivstoffmangelen begynte å merkes i forrige uke, da byens bensinstasjoner satte opp skilt med oppslag om at salget ville bli begrenset. Onsdag var det fortsatt ikke tegn til at begrensningene skulle heves, og det var heller ikke gitt noen forklaring om årsaken. Dermed har mange begynt å hamstre, og prisene gjorde et kraftig hopp.

Drivstoff selges med kilopriser i Nord-Korea. Tidligere kostet en kilo rundt 6,5 kroner, omregnet til norsk valuta. Onsdag hadde minst en bensinstasjon økt prisen til rundt 12 kroner.

Kina leverer mesteparten av drivstoffet til Nord-Korea, og i mangel på offentlige forklaringer går det rykter om at Beijing har knepet inn på eksporten.

Striden om Nord-Koreas atomvåpen- og rakettprogram har ført til en svært spent stemning på Korea-halvøya. USAs president Donald Trump har forsøkt å presse Kina, Nord-Koreas viktigste handelspartner, til å påvirke Kim Jong-uns regime.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelen mellom Nord-Korea og Kina ser ut til å være i stabil, og kanskje til og med vokse, skriver AP. Enkelte tegn tyder imidlertid på at Kina i det stille skjerper gjennomføringen av enkelte av de internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea. Å begrense oljetilførselen har blitt åpent diskutert i Beijing, men om dette reelt skjer er ikke bekreftet.