100 dager med Trump– Sliter med uvanlig mange begynnerproblemer

Det er snart 100 dager siden Donald Trump tok over som USAs president.
Det er snart 100 dager siden Donald Trump tok over som USAs president. Foto: Alex Brandon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump strever med å folk på plass i viktige stillinger og får gjort mye mindre enn han hadde tenkt, påpeker USA-kjenner Jan Arild Snoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hundre dager i Det hvite hus gjøres det ofte opp status for nye amerikanske presidenter. Minerva-skribent Snoen svarer slik på spørsmålet om hva Trump har fått til så langt:

– Det er ærlig talt ikke så mye.

Det er ikke er så uvanlig for en fersk president, legger han til, men Snoen mener likevel at Trump har mindre å vise til enn mange av sine forgjengere etter den første perioden.

– Hvis en teller opp antall lover som er vedtatt, ligger han dårlig an. Det henger sammen med at han ligger dårlig an med å fylle opp administrasjonen med folk, sier forfatteren og journalisten, som påpeker at mangelen på folk i lederstillinger i byråkratiet gjør det politiske håndverket vanskeligere.

Les også: – Trump er farligere enn Kim

Mye selvskryt

Donald Trump hevder å ha utrettet mer i løpet av sine 100 første dager, enn noen amerikansk president før ham. Det får historikere til å trekke på smilebåndet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikerne, og dem er det mange av både i USA og internasjonalt, viser til at Trump har brutt en rekke av løftene han ga i valgkampen, og at han har mislyktes med å sette andre løfter ut i livet.

Andre er mer bekymret over av at Trump framstår som høyst uberegnelig i utenrikspolitikken, der selvskryt er lite egnet til å løse konflikter.

Les også: Trump vil styrke NATO-samarbeidet etter møte med Stoltenberg

Store ord

Det har ikke vært mangel på store ord og svulstige formuleringer i løpet av Trumps 100 første dager i Det hvite hus, noe de rundt 1.000 Twitter-meldingene hans vitner om. Mange av dem har inneholdt skjellsord og flust med utropstegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etablerte medier har Trump derimot et svært anstrengt forhold til. Kritiske spørsmål og pinlige avsløringer avfeier han som «fake news» og «fake mediene».

Les også: Trumps trusler åpner for Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Show off»

Medier som Washington Post og Associated Press har svart med å fingranske alt han gjør og konkluderer med at det er langt mindre enn lovet.

Washington Post konstaterer at Trump ikke engang har forsøkt å oppfylle 60 prosent av løftene han ga i valgkampen og mener at han hittil bare har fått ubetydelige lovendringer gjennom i Kongressen.

– Det er mye «show off», sier professor Cristian Rodríguez ved Yale-universitetet til The Guardian.

Havarerte

Trumps forsøk på å gravlegge Barack Obamas helsereform havarerte i Kongressen, og de betydelige skattelettelser han lovet er langt fra vedtatt.

Forsøket hans på å nekte personer fra flere muslimske land innreise, har strandet i rettsvesenet, og det samme gjorde denne uka forsøket hans på å straffe byer med et mer liberalt syn på innvandring enn ham selv.

Ikke én eneste meter av Trumps mye omtalte mur mot Mexico er heller bygd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Demokratene: Bra at Trump dropper krav om penger til mur

Full gass

I klima- og energispørsmål har Trump derimot delvis gjort som lovet, selv om han ikke har gjort alvor av trusselen om å trekke USA fra Parisavtalen.

Nå heter det at USA vil reforhandle avtalen, selv om det er høyst uklart hvordan dette skal skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vil uansett neppe kunne leve opp til sine forpliktelsene i Parisavtalen, ettersom Trump har gitt full gass og slått en strek over mange av Barack Obamas tiltak for å begrense utslippene av skadelige klimagasser.

Trump har åpnet for flere omstridte oljeprosjekter og har også gitt kullindustrien i landet grønt lys.

Styrtrike

Trump lovet i valgkampen å renske opp blant lobbyister og særinteresser i Washington. Sin egen administrasjon har han imidlertid fylt opp med styrtrike forretningsfolk, som mange mistenker er mer opptatt av egne investeringer og interesser enn folkets beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de mer kuriøse valgløftene Trump har brutt, er forsikringen om at han i motsetning til sin forgjenger slett ikke ville bruke mye tid på golfbanen.

CNN har faktasjekket påstanden og fant at Trump har funnet tid til 16 runder med golf i løpet av sine første 100 dager ved makten. Barack Obama spilte til sammenligning golf én gang i samme periode.

Les også: – Nord-Korea gjør klokt i å ikke teste Trump

Rekord i presidentordre

Til gjengjeld har Trump satt rekord i utstedelse av antall presidentordre («executive orders»). Dette er beslutninger som ikke trenger støtte fra Kongressen.

– De første hundre dagene har vi sett en administrasjon som sliter med uvanlig mange begynnerproblemer, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

-Vi fryktet at Trump skulle bli et problem for maktfordelingen, men den har fungert som den skal. Vi ser en president som er blitt fanget av det politiske systemet, og han er nok selv ganske frustrert, sier han til Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen holder fram godkjenningen av Neil Gorsuch som ny høyesterettsdommer som «den største og omtrent eneste» politiske triumfen for Trump så langt.

Les også: Trump ga ordre om Syria-angrep mens han spiste dessert med Xi

Helse, skatt og muren

Trump hadde ambisjoner om å få på plass en ny helsereform som skulle erstatte det såkalte Obamacare, men den har sporet av, påpeker Snoen. Innreiseforbudet for folk fra utvalgte land, har blitt stanset av domstolene. Et nytt, moderert forslag er nå lagt fram.

Det er varslet at Trump vil legge fram et forslag til skattereform onsdag. Men de store endringene han ønsker, å senke bedriftsbeskatningen, tror ikke Snoen han vil få til. Det vil møte motbør hos sterke interessegrupper. Løftet om å bygge en mur mot Mexico blir vanskelig å oppfylle fordi det er dyrt, og Snoen tror planene blir betydelig nedskalert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump hyllet som narrenes konge

– Kan bli mer alvorlig enn Watergate

Angrep i Syria

Den største overraskelsene fra Trump-administrasjonen så langt, er ordren om å angripe en syrisk flybase, mener Snoen. Foranledningen var gassangrepet mot sivile i Idlib-provinsen, men det hele gjorde forholdet til Russland verre.

-Trump handler ofte spontant basert på det han ser på Fox News. Han fikk de døde barna midt i fleisen. Så bombet han. Det er i samsvar med slik han opererer, men stikk i strid med alt han har sagt før, sier Snoen.

Les også: Trump må betale 215 millioner etter søksmål

Trump ga ordre om å fjerne klimatiltak

Fakta om Trumps 100 første dager

* Donald Trump overtok som amerikansk president 20. januar 2017.

* Lørdag 29. april har han vært president i 100 dager.

* I løpet av denne tiden har han sendt ut nærmere 1.000 Twitter-meldinger, ofte med krasse utfall og nedsettende karakteristikker av kritikere og motstandere.

* Trump har utstedt 25 presidentordre, men flere er stanset i rettsvesenet.

* Han har undertegnet 28 lover.

* Trump har møtt 13 statsledere og statsoverhoder.

* Han har holdt åtte pressekonferanser.

* Han har spilt golf 14 ganger.

* Han har tilbrakt en firedel av tiden som president på sin private Mar-a-Lago-klubb i Florida.

(Kilder: DPA, AOL, CNN, Guardian, Washington Post, Politifact, NTB)