Angrep stanser valgkampen i Frankrike

Artikkelen fortsetter under annonsen

De viktigste franske presidentkandidatene har avlyst valgkampmøter før valget søndag. Årsaken er angrepet i sentrum av Paris hvor én politimann ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag morgen opplyste Emmanuel Macron, som ligger best an til å vinne valget, at også han avlyser sine arrangementer senere samme dag.

Konservative François Fillon og høyrepopulisten Marine Le Pen har gjort det samme. Og lørdag er valgkampen før første valgomgang uansett over.

–I denne sammenhengen er det ingen grunn til å fortsette kampanjen. Vi må først og fremst vise vår solidaritet med politiet, sa Fillon i en TV-debatt som pågikk idet angrepet skjedde torsdag kveld.

Venstreradikaleren Jean-Luc Mélenchon sa imidlertid at kandidatene ikke burde gi etter for volden. Én politimann ble drept i angrepet i hovedgaten Champs-Élysées, mens flere andre ble såret.

Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet, og ekstremistgruppa IS hevder den sto bak angrepet.

Les også: Frankrikes statsminister: Ingenting skal få hindre valget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen klar favoritt

Også før politidrapet i Paris var sikkerhetsnivået i Frankrike høyt. Det er fortsatt unntakstilstand i landet etter flere terrorangrep de siste årene.

Brannmannskaper ved Champs Elysees i Paris 20. april. Foto: Franck Fife / AFP
Brannmannskaper ved Champs Elysees i Paris 20. april. Foto: Franck Fife / AFP

Ifølge meningsmålingene ligger Le Pen godt an til å gå videre fra første valgomgang. Men hun ligger an til å tape den andre og avgjørende omgangen, uansett hvem hun møter der.

Før første omgang leder Macron, men han ligger ikke veldig langt foran Le Pen, Fillon og Mélenchon.

Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener det er for tett mellom de fire til å utpeke noen klar favoritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet er hvor mange som stemmer annerledes enn de har sagt at de kommer til å stemme, sier Malnes til NTB.

Les også: Brende: – Mine tanker er med Frankrike

– Uten forankring

Malnes mener Macron er spesielt sårbar. Grunnen er at han ikke har noe partiapparat i ryggen. Macron har tidligere vært medlem i Sosialistpartiet, og han var næringsminister fra 2014 til 2016, men så trakk han seg ut og startet en egen énmannsbevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en kandidat uten organisatorisk forankring i det franske samfunnet, sier Malnes.

Han tror samtidig at Fillon kan få flere velgere enn det målingene viser – til tross for at han er siktet for misbruk av offentlige midler.

– Skandalene har svekket ham kraftig, men han er kandidat for et parti som er veletablert. Velgere som kanskje ikke har hatt særlig lyst til å si at de vil stemme på han, kan komme til å gjøre det likevel.

Siktet for falske jobber

Fillon har klort seg fast som nummer tre på gallupen, til tross for avsløringene om at kona Penelope og to av parets barn skal ha blitt lønnet med offentlige penger uten at de i realiteten utførte arbeid for ham.

Samtidig har Mélenchon fått økt oppslutning mot slutten av valgkampen før første runde. Det har skjedd på bekostning av Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon, som nå regnes som sjanseløs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamon-velgere som NTB har snakket med, forteller at de er usikre på hva de vil gjøre hvis det blir Fillon og Le Pen som går videre.

– Nei, da stemmer jeg nok ikke. Jeg orker ikke tanken på noen av dem, sa en eldre kvinne tidligere denne uken.

– Hva, du må jo stemme for å holde Le Pen unna, protesterte en venninne.

Første valgomgang går av stabelen søndag. De to med flest stemmer går videre til en siste valgrunde 7. mai.