USA øker støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen

Saudi-Arabia har gjennomført 90.000 flyangrep mot Houthi-militsen i Jemen (bildet) de siste to årene, ett hvert 8-9. minutt, opplyser en talsmann for forsvaret i landet.
Saudi-Arabia har gjennomført 90.000 flyangrep mot Houthi-militsen i Jemen (bildet) de siste to årene, ett hvert 8-9. minutt, opplyser en talsmann for forsvaret i landet. Foto: Hani Mohammed / AP

USA vil trappe opp støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, som har kostet over 10.000 mennesker livet og høstet skarp internasjonal kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Amerikanske tankfly etterfyller også de saudiarabiske kampflyene som bomber antatte opprørsmål på bakken i nabolandet.

Saudi-Arabia har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet, såret 40.000, drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

123 flyangrep daglig

Ifølge en talsmann for regjeringshæren i Saudi-Arabia, general Ahmed Assiri , er det gjennomført 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Dette tilsvarer 123 flyangrep daglig eller ett flyangrep hvert 12. minutt siden krigen mot Houthi-militsen ble innledet.

Enkelte stiller spørsmål ved FNs anslag over drepte og mener at det er høyst usannsynlig at bare hvert 9. flyangrep i så fall koster menneskeliv.

– De må tro at vi er idioter, eller mer sannsynlig at vi er for uvitende eller for hjernevasket til å vite bedre, konstaterer redaktøren av det amerikanske tidsskriftet CounterPunch , Jeffrey St. Clair.

Anklager Iran

Denne uka hadde USAs forsvarsminister Jim Matts samtaler med kong Salman og andre høytstående ledere i Riyadh, som anklager Iran for å forsyne Houthi-opprørerne med våpen.

Mattis gjorde det ifølge nyhetsbyrået AP helt klart at han deler denne bekymringen og understreket at USA står på Saudi-Arabias side i krigen.

– USA vil styrke Saudi-Arabias motstand mot Irans ugagn. Uansett hvor det er trøbbel i denne regionen, finner man Iran, sa Mattis.

Høytstående kilder i Washington bekrefter overfor AP at USA nå vurderer å trappe opp støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, men understreker at det ikke vil bli snakk om å sende amerikanske bakkestyrker inn i landet.

Ifølge kildene vil en slik støtte være ledd i Trump-administrasjonen strategi for å aggressivt møte det de omtaler som Irans dårlige innflytelse i Midtøsten.

Sprer terror

USAs utenriksminister Rex Tillerson bidro også til sabelraslingen og anklaget onsdag Iran for å spre terror i Jemen, samt i Syria, Irak, Libanon og Israel.

Utfallet kom dagen etter at Trump-administrasjonen medga at Iran har holdt sin del av atomavtalen som ble inngått med omverdenen i fjor.

Iran har vært å finne på amerikanske myndigheters liste over land som støtter terrorisme siden 1984 og klatret i 2015 helt til topps som "den fremste statlige sponsoren av terrorisme" i verden, foran Syria og Sudan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden