USA øker støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen

Saudi-Arabia har gjennomført 90.000 flyangrep mot Houthi-militsen i Jemen (bildet) de siste to årene, ett hvert 8-9. minutt, opplyser en talsmann for forsvaret i landet.
Saudi-Arabia har gjennomført 90.000 flyangrep mot Houthi-militsen i Jemen (bildet) de siste to årene, ett hvert 8-9. minutt, opplyser en talsmann for forsvaret i landet. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vil trappe opp støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, som har kostet over 10.000 mennesker livet og høstet skarp internasjonal kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Amerikanske tankfly etterfyller også de saudiarabiske kampflyene som bomber antatte opprørsmål på bakken i nabolandet.

Saudi-Arabia har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet, såret 40.000, drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

123 flyangrep daglig

Ifølge en talsmann for regjeringshæren i Saudi-Arabia, general Ahmed Assiri , er det gjennomført 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Dette tilsvarer 123 flyangrep daglig eller ett flyangrep hvert 12. minutt siden krigen mot Houthi-militsen ble innledet.

Enkelte stiller spørsmål ved FNs anslag over drepte og mener at det er høyst usannsynlig at bare hvert 9. flyangrep i så fall koster menneskeliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De må tro at vi er idioter, eller mer sannsynlig at vi er for uvitende eller for hjernevasket til å vite bedre, konstaterer redaktøren av det amerikanske tidsskriftet CounterPunch , Jeffrey St. Clair.

Anklager Iran

Denne uka hadde USAs forsvarsminister Jim Matts samtaler med kong Salman og andre høytstående ledere i Riyadh, som anklager Iran for å forsyne Houthi-opprørerne med våpen.

Mattis gjorde det ifølge nyhetsbyrået AP helt klart at han deler denne bekymringen og understreket at USA står på Saudi-Arabias side i krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA vil styrke Saudi-Arabias motstand mot Irans ugagn. Uansett hvor det er trøbbel i denne regionen, finner man Iran, sa Mattis.

Høytstående kilder i Washington bekrefter overfor AP at USA nå vurderer å trappe opp støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, men understreker at det ikke vil bli snakk om å sende amerikanske bakkestyrker inn i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kildene vil en slik støtte være ledd i Trump-administrasjonen strategi for å aggressivt møte det de omtaler som Irans dårlige innflytelse i Midtøsten.

Sprer terror

USAs utenriksminister Rex Tillerson bidro også til sabelraslingen og anklaget onsdag Iran for å spre terror i Jemen, samt i Syria, Irak, Libanon og Israel.

Utfallet kom dagen etter at Trump-administrasjonen medga at Iran har holdt sin del av atomavtalen som ble inngått med omverdenen i fjor.

Iran har vært å finne på amerikanske myndigheters liste over land som støtter terrorisme siden 1984 og klatret i 2015 helt til topps som "den fremste statlige sponsoren av terrorisme" i verden, foran Syria og Sudan.