Zimbabwes opposisjon samler seg mot Mugabe

Robert Mugabe, her under feiringen av sin 93-årsdag tidligere i år, er presidentkandidat også i 2018.
Robert Mugabe, her under feiringen av sin 93-årsdag tidligere i år, er presidentkandidat også i 2018. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det største opposisjonspartiet i Zimbabwe har inngått en avtale med partiet til landets tidligere visepresident for å prøve å kaste president Robert Mugabe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen mellom Movement for Democratic Change (MDC), ledet av Morgan Tsvangirai, og National People's Party, partiet til tidligere visepresident Joice Mujurus, ble inngått onsdag.

– Dette er bare starten på å få på plass byggesteinene for en bred allianse for å utfordre ZANU-PF fra nå og til valget i 2018. Det er vår felles kamp, og jeg ber Zimbabwes folk om å bli med, slik at vi kan få tilbake landet, friheten og stoltheten vår, sier Tsvangirai.

Joice Mujuru ble sparket fra Mugabes regjering i 2014 og har etterpå stiftet sitt eget parti. Hun ser fram til å samarbeide med Tsvangirai.

– Dette er noe vi har snakket om siden i fjor. Vi har brukt minst seks måneder på å snakke sammen, sier Mujuru.

Innholdet i avtalen er ikke kjent, men Tsvangirai avslører at planen er å inngå lignende avtaler med andre, mindre partier.

93-årige Mugabe har hatt makten i 37 år, helt siden løsrivelsen fra Storbritannia. Han er utpekt som presidentkandidat for ZANU-PF også ved valget i 2018. Mugabes regime har fått kraftig kritikk for overgrep mot opposisjonen, valgfusk og store økonomiske problemer i det en gang velstående landet.