USA: – Iran kan gå samme vei som Nord-Korea

Utenriksminister Rex Tillerson på et møte for næringslivsledere fra USA og Irans erkefiende Saudi-Arabia i Washington onsdag.
Utenriksminister Rex Tillerson på et møte for næringslivsledere fra USA og Irans erkefiende Saudi-Arabia i Washington onsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson mener atomavtalen med Iran ikke fungerer som den skal. Fortsatt er amerikanerne redd for at Iran skal utvikle atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalen bare forsinker Irans mål om å bli en atommakt, hevdet Tillerson onsdag.

Selv avviser iranske myndigheter fullstendig at de forsøker å skaffe seg atomvåpen. Og også USA erkjenner at Iran så langt oppfyller betingelsene i atomavtalen som ble inngått i 2015.

Derfor besluttet Donald Trumps regjering tidligere denne uken å forlenge lettelsene i sanksjonene mot Iran. Dette er i tråd med avtalen og en belønning til iranerne når de oppfyller sine forpliktelser.

Men på lengre sikt er Tillerson redd for at avtalen ikke vil fungere. Hvis ikke Iran passes nøye på, kan landet gjøre som Nord-Korea og etter hvert utvikle atomvåpen, hevder han.

I tillegg anklager Tillerson Iran for å prøve å destabilisere Midtøsten og undergrave USAs interesser.

I valgkampen i fjor truet Trump med å oppheve atomavtalen med Iran. Han har dempet kravet etter at han ble president, men USA vil nå gjøre en grundig vurdering av avtalen i løpet av de neste tre månedene.

Les også: USA forlenger sanksjonslettelser for Iran

Over 1.600 vil bli Irans president

Eksperter tror USAs rakettangrep vil eskalere konflikten i Syria

Kilder: – USA vurderer å skyte ned Nord-Koreas test-raketter